Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai egészségügyi-kozmetikai cég bejelentette, hogy a lakossági egészségvédelmi üzletágát egy új, tőzsdén jegyzett vállalatba szervezi ki a következő 18-24 hónapban. A Johnson & Johnson pedig a gyorsan fejlődő gyógyszer- és orvostechnikai eszközöket gyártó üzletágat viszi tovább.
 

Ezzel szinte egyidőben jelentette be a Toshiba japán technológiai konszern, hogy nem kettő, hanem három különálló vállalatra válik szét. A General Electric (GE) amerikai ipari konglomerátum pedig már kedden közölte, hogy a fő üzletágai alapján három különálló, tőzsdén jegyzett vállalatra osztja fel önmagát.
 

A sorozatos bejelentések jól mutatják, hogy milyen nagy nyomás nehezedik a nagy, diverzifikált vállalatokra tevékenységük egyszerűsítésére.

A világ legnagyobb egészségügyi termékeket gyártó vállalatának esete is jó példa erre: az olyan fogyasztói termékek, mint például a samponok és a hidratáló krémek gyártása és értékesítése egy lassú és állandó tevékenységet jelent, ami jelentősen különbözik a gyógyszerek fejlesztésének és értékesítésének gyorsan pörgő üzletágától.

A riválisok közül a GlaxoSmithKline brit gyógyszeripari konszern és a Pfizer amerikai gyógyszergyártó már korábban bejelentette, hogy jövőre új vállalatba viszi át közös a fogyasztói egészségvédelmi üzletágukat. A Merck német gyógyszeripari vállalat pedig már 2018-ban eladta fogyasztói egészségügyi üzletágát a világ legnagyobb fogyasztásicikk-gyártójának számító amerikai Procter & Gamble-nek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!