A szakértők szerint további nehézségeket okozhat az is, hogy az Egyesült Államokba exportált 500L-es modellek egy részét műszaki hiba miatt vissza kellett hívni. A Fiat autógyár az idei év eddigi legnagyobb szerbiai exportőre, az év első hét hónapjában a kivitel 921,6 millió euró (291,631 milliárd forint) volt, 9,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Mindezek ellenére a gyár szeptemberben legalább öt napra leállt, és várhatóan októberben is lesz néhány munkaszüneti nap. Ennek oka a gyár közleménye szerint a gazdasági válság, valamint a gépjárművek európai és világpiacán zajló "események".

Szakértők szerint ezeken túl a - leginkább az amerikai piacon eladott - 500L-es modell nem elég versenyképes már, és a gyárat is korszerűsíteni kellene, ahhoz pedig újabb befektetésekre van szükség - írta a honlapján a B92 televízió kedden.

Stojan Stamenkovic gazdasági szakember szerint a hivatalos állásponttal szemben azért állt le a termelés, mert a Fiat nem gyárt új modelleket, a jelenlegiekből pedig még sok van raktáron, azoknak pedig egyelőre nincs piaca. Hozzátette: a gépjárműpiacon 3-4 évente új modellekre, vagy legalább valamilyen külső vagy belső dizájnt érintő változásokra van szükség.

Mahmud Busatlija befektetési szakember úgy véli: a gépjárműipart megviseli az ukrán válság, illetve az EU és Oroszország közötti viszony megromlása.

Tavaly mintegy 30 ezer 500 L típusú autót kellett visszavonni az amerikai piacról. Busatlija szerint annak ellenére, hogy akkor nem hangzott el, a hibás járművek a szerbiai gyárból származnak, ez is hatással lehet az eladások csökkenésére.

Hozzáfűzte még, hogy a Fiat-csoporton belül nem maradhat versenyképes a szerbiai gyár az európai piac stabilizálódása után sem, mert az évi 100 ezer személygépkocsit előállító kragujeváci üzem a legkisebb kapacitású Fiat-gyár. Lengyelországban például - folytatta a befektetési szakember - évente félmillió Fiatot állítanak elő. Emellett a kezdeti növekedést sem tudja megismételni a szerb Fiat. "A gyártás kezdetén az üzem évi 10 ezerről 100 ezerre növelte kapacitását. Ezt lehet, hogy 120 ezerre tudja még növelni, de az már nem túl látványos eredmény. Nem számíthatunk növekedésre befektetések nélkül" - értékelte Busatlija.

Annak ellenére, hogy a Fiat Szerbia legnagyobb exportőre, már tavaly is jelentős anyagi gondokkal küzdött, és állami támogatásra szorult. A kragujeváci gyár jelenleg valamivel több mint 3 ezer dolgozót foglalkoztat. Bezárásáról egyelőre nem esett szó. Az olasz Fiat és a szerb kormány közötti szerződés 2018 végén jár le, amikor bármelyik fél eladásra kínálhatja fel tulajdonrészét. A kragujeváci vállalatban a szerb államnak 33, az olasz Fiatnak pedig 67 százalékos részesedése van.

QP | Quality Placement