Az egyiptomi milliárdos vagyonát kezelő cég, amely többek között a Fulham focicsapat tulajdonosa is, megegyezett a Quatar Holdings-szal a nyugat londoni Harrods áruházban lévő részesedése értékesítéséről - tudósít az FT.com.


A Quatar Holdings a a Quatar Investment Authority része, amelyet Katar Állam hozott létre 2005-ben, hogy erősítse és diverzifikálja az ország gazdaságát nem olajipari befektetések révén.


Ahmad Al-Sayed, a Holding vezérigazgatója a Financial Timesnak elmondta, az akvizíció a cég stratégiájának részeként jött létre, amely alapján presztízssel rendelkező üzletágakban szereznek részesedést, lehetőleg a gazdasági ciklus megfelelő pillanatában. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy nem vásárolnak meg bármilyen céget, csak azért, mert jólcsengő neve van. Kiemelte, mivel profitorientált társaságként működnek, ezért befektetéseiknél természetesen a remélt megtérülés vezérli őket.


Mióta Sayed átvette 2008 őszén a Holdings irányítását, a cég a pénzügyi válság hatásait kihasználva részesdést vásárolt többek között a Barclays-ben, a Credit Suisse-ben, a Porschéban, a Volkswagen-csoportban és a Canary Wharf Csoportban.


Az ügyletre néhány héttel azután került sor, hogy Al-Fayed az egyik brit lapnak azt nyilatkozta, hiába van számos érdeklődő, ő nem szándékozik eladni az áruházat.


Al-Fayed marad a Harrods tiszteletbeli elnöke az ügylet után. Az Al-Fayed család 1985-ben vette részesedését a Harrods-ban, mintegy 615 millió fontért, a mostani eladási ár mintegy 1,5 milliárd fontnak felel meg.