A légkondícionálókat, energiatároló rendszereket és hőcserélős berendezéseket is a globálisan top szinten és mennyiségben gyártó és fejlesztő Panasonic egyelőre ugyan csak a japán piacra, de bejelentette egy új, komplex energetikai rendszer érkezését. 

Az Eco Cute berendezések valószínűleg legfontosabb ismérve az, hogy - mint azt a Panasonic saját weboldalán írja - a hőcserélős-hőszivattyús, fűtés és melegvíz-igényt kielégíteni képes Eco Cute olyan kiemelkedően energiatakarékos, hogy az optimális működése során a hasonló, de kizárólag árammal üzemeltetett rendszerekhez viszonyítva, azok felhasznált energiamennyiségének alig harmadával beéri. Ráadásul az Eco Cute eleve úgy épül fel, hogy a napelemes rendszereket is rá lehessen kötni.

Az Eco Cute összetett rendszer: egy levegős hőszivattyút és melegvíz-tároló egységet tartalmaz; utóbbi azáltal spórol meg igen sok energiát, hogy állandó szinten tartja a fürdővíz hőmérsékletét. Az energia és vízhasználatot is csökkentő berendezés úgy működik, hogy a napelemek által termelt, el nem használt áramot tárolja be a nagy hatásfokú, modern “bojlerbe”, és ezáltal a lakástulajdonost segíti abban, hogy este - fürdésidőben - villamos energiát takarítsanak meg.

 

 

 

Kép: Napi.hu

Az európai olvasó számára meglepetés lehet, de a Panasonic a rendszert a Fukusimai katasztrófa kapcsán elhíresült Tepco-val közösen fejlesztette ki. Japánban ez azonban teljesen normális, pláne, hogy az együttműködés leginkább a berendezés mind hatékonyabb használatával és rendszerbe integrálásával kapcsolatos (ami viszont mifelénk már-már elképzelhetetlen). 

A Tepco, vagyis a Tokyo Energy Power a japán közüzemi áramszolgáltató, ennek egyik leányvállalata, a Tepco Energy Partner szállt be a Panasonic mellé - leginkább azzal, hogy kidolgozott egy olyan villanyszámla-tervet, ami kompatibilis a hőszivattyú és a napenergiával történő önfogyasztás jellemzőivel.

Ennek lényege erősen leegyszerűsítve az, hogy meg kellett oldani ,hogy az áramhálózati, illetve áramszolgáltatási díjazási oldalon műszaki, technológiai és árazási oldalról is igazodjanak az Eco Cute működési paramétereihez. Vagyis: meg kellett oldani, hogy míg egy normál hőszivattyús vízmelegítő jellemzően éjszaka melegíti fel a tartályban lévő vizet (lásd: éjszakai áram) addig a Panasonic rendszere mindezt akkor végzi el ezt, amikor a legjobban süt a nap: nap közben.

A PV Magazine információi szerint a Eco Cute április 20-tól válik beszerezhetővé. Egyelőre arról nincs hír, hogy a terméket a szigetországon kívül mikor vinnék a piacra.