Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb nyereségnövekedést a Pfizer produkálta 2021-ben, hiszen a vállalat a Comirnaty vakcinának köszönhetően csaknem megduplázta a nyereségét, azonban a Johnson & Johnson 2012 óta mindig megőrizte első helyét a gyógyszergyártók rangsorában. A tavaly legnagyobb bevétellel rendelkező gyógyszercégek többsége amerikai volt, de előfordultak köztük német, svéd és svájci vállalatok is.

A Johnson & Johnsonnak több termékéből is jelentős bevétele származott 2021-ben. A rák elleni gyógyszere miatt 44 százalékkal, a Crohn-betegséget kezelő készítménye pedig 18 százalékkal növelte a cég nyereségét tavaly.

A vállalat 2,4 milliárd dollárra tett szert a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájából, a legnagyobb bevétele azonban az orvostechnikai eszközökből származott, melyeknek az eladása 17 százalékkal nőtt 2020-hoz képest.

A Johnson & Johnson bevételnövekedése 14 százalékos volt tavaly, de a 2022-es előrejelzések szerint a Pfizer megfoszthatja a céget az első helyétől a koronavírus-vakcinából és a koronavírusos betegek számára kifejlesztett tablettából (Paxlovid) származó 54 milliárd dolláros várható bevételével. 

Tavaly egyébként több vállalat is először került be a top20 gyógyszercég közé, köztük a Moderna és a BioNTech, melyek a koronavírus nyomán szerzett bevételeik miatt érték el a 18., illetve 19. helyezést.

A tíz legnagyobb bevétellel rendelkező gyógyszercég 2021-ben
1.Johnson & Johnson93,77 milliárd USD
2.Pfizer81,29 milliárd USD
3.Roche68,70 milliárd USD
4.AbbVie56,2 milliárd USD
5.Novartis51,63 milliárd USD
6.Merck48,7 milliárd USD
7.Bristol Myers Squibb46,4 milliárd USD
8.Sanofi44,67 milliárd USD
9.GlaxoSmithKline43,57 milliárd USD
10.AstraZeneca37,42 milliárd USD
Forrás: Fierce Pharma

A második helyezett Pfizer tavalyi teljes bevételének körülbelül a felét a koronavírus elleni vakcinája után kapta. Szakemberek szerint a koronavírus még biztosan az életünk része marad, és az ellene kifejlesztett vakcinák is, ezért nem valószínű, hogy a közeljövőben a Pfizer bevételei csökkenni fognak, sőt a vállalat 2022-re 54 milliárd dolláros nyereséggel számol csak a koronavírus elleni készítményei után.

A pandémia miatt viszont több országban háttérbe szorult a többi oltás alkalmazása, ez lehet az oka annak, hogy a Pfizer eddigi legkeresettebb, pneumococcus elleni oltásából tavaly a negyedik negyedévben 25 százalékkal kevesebb fogyott. 

A Roche svájci vállalat 68 milliárd dollárt meghaladó bevételének nagy része a sclerosis multiplexet és vérzékenységet kezelő gyógyszerekből származott, de a reuma betegség elleni készítményéből 27 százalékkal többet tudott eladni tavaly, miután engedélyezték a súlyos koronavírusban szenvedők kórházi kezeléséhez. 

A 4. helyezett AbbVie tavaly nem a koronavírusból szerezte a 23 százalékkal nagyobb bevételét, hanem a Humira nevű gyógyszerből, melyet többek között ízületi gyulladás és Crohn-betegség esetén alkalmaznak.

Koronavírus elleni gyógyszerekből származó bevételek

A Merck gyógyszervállalat sokkal kisebb (7 milliárd dollár) bevételnövekedést könyvelhetett el tavaly, hiszen eladta az eddig jelentős nyereséget hozó, női egészséggel foglalkozó részlegét. A cég tavalyi bevételének nagy részét a daganatos betegségek esetén alkalmazható gyógyszernek és a koronavírus-fertőzöttek számára adható molnupiravirnak köszönhette. 

A GlaxoSmithKline bevételét is egy koronavírus elleni gyógyszer növelte több mint 1 milliárd dollárral, miután a készítményt tavaly a negyedik negyedévben engedélyezték. A vállalat idén majdnem 2 milliárd dollár bevételre számít csak a koronavírus-gyógyszeréből. 

Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját a világon elsőként engedélyezték 2020 végén az Egyesült Királyságban. A vakcina – mely az amerikai piacra még egyelőre nem törhetett be – már 3,9 milliárd dolláros nyereséget hozott a vállalatnak. A cég nyeresége 2021-ben 29 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, azonban a vállalat idén már arra számít, hogy kisebb mennyiséget tud csak eladni a koronavírus elleni vakcinából, ezért akár 20 százalékos bevételkiesése is lehet. 

A Gilead Sciences-nél már korábban is előfordult, hogy néhány terméke dupla vagy tripla éves bevételt hozott számára: 2013 és 2015 között a vállalat bevétele a háromszorosára nőtt a Hepatitis C elleni, szájon át szedhető gyógyszerek miatt.

2021-ben a Veklury márkanéven forgalmazott remdesivir – melyet 50 országban alkalmaznak a koronavírus-betegek kezelésére – 5,6 milliárd dollárt hozott a Gilead számára. A koronavírus elleni gyógyszer 11 százalékos bevételnövekedést biztosított a cég számára. 

A menedzsment arra számít, hogy 2022-ben a Veklury eladásának csökkenése miatt 2 milliárd dollárral kevesebb lesz a cég bevétele. A vállalat HIV elleni gyógyszerei sem annyira keresettek, mint a járvány előtt, azonban a mellrák és leukémia elleni készítmények még hozhatnak nagyobb bevételt a cég számára. 

Az mRNS-technológia nagy áttörése

Tavaly az egyik legnagyobb nyertes kétségkívül a BioNTech volt, melynek az éves bevétele 38-szorosára nőtt egy év alatt, és meghaladta a 22 milliárd dollárt. A rekord nyereséget elsősorban a Pfizer segítségével kifejlesztett mRNS-vakcina hozta a BioNTech számára. A vállalat bevétele 2020-ban 549 millió dollár volt, melynek már akkor több mint a fele vakcinaeladásból származott.

A BioNTech 2008 óta foglalkozott mRNS-immunterápiával, melyet daganatos betegek számára fejlesztett ki, azonban a milliókat veszteségként elkönyvelő vállalkozást a 2020-as pandémia egyértelműen a siker útjára terelte. A BioNTech Pfizerrel való együttműködése egyébként nem volt újkeletű: a két vállalat már 2018-ban közösen próbált influenza elleni mRNS-vakcinát fejleszteni, a koronavírus-járvány pedig csak újabb lehetőséget adott számukra a közös munkára.

A BioNTech 2022-ben 15-17 milliárd dolláros bevételre számít, melynek a nagy része az alacsony- és közepes jövedelmű országoknak eladott koronavírus elleni vakcinából fog származni. A cég fő kutatási területei idén az onkológia és a fertőző betegségek lesznek.

A Moderna bevételeinek nagy része szintén a koronavírus miatt folyt be. 2020-ban még csak 800 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el a cég, tavaly viszont már a 18 milliárd dollárt is meghaladta a bevétele. 

A vállalat 2010 óta foglalkozott mRNS-technológiával, de a valódi áttörést a koronavírus-járvány jelentette a számára, hiszen eddig több mint 800 millió adag koronavírus elleni vakcinát adott el. A cég 2025-ig több mint egy tucat kórokozó ellen tervez oltásokat kifejleszteni, a közelmúltban például a HIV elleni vakcinájának már elindulhatott a klinikai vizsgálata.