Ráadásul a hamis - vagyis az Emilia Romagna régión kívül készült, a minőségi kritériumoknak nem megfelelő - érlelt sajtok fő piaca olyan fejlett országokban van, ahol sok pénzt is hajlandóak lennének megfizetni az eredetiért. Ilyen az Egyesült Államok, Ausztrália, de Dél-Amerikában és Európában is egyre több hamisítvány kerül piacra - idézte a hírt a Hvg.hu.

A szervezet elnöke, Ettore Prandini szerint a parmezán népszerűsége is hozzájárult ahhoz, hogy a hamis olasz élelmiszerek forgalma világszerte 70 százalékkal nőtt egy évtized alatt, és már meghaladja a 100 milliárd eurót.

QP | Quality Placement

A hamis parmezán leginkább az Egyesült Államokban készül, évente 204 ezer tonna. Európában sem jó a helyzet: itt hasonló név alatt forgalmaznak silány hamisítványokat, a fogyasztók pedig sosem tudják meg, hogy ezek főleg Csehországból, Magyarországról, Lengyelországból, vagy a balti államokból származnak - közölte a Coldiretti.