A kis családi pékségek lassan bezárnak Szerbiában, aminek fő oka a nagy élelmiszerláncok üzleteiben található modern, automatizált pékségek népszerűbbé válása, valamint a nyersanyagárak növekedése - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Nem elhanyagolható a szakképzett munkaerő meglétének hiánya sem, ami miatt a pékszakma veszélybe kerülhet, sőt akár hamarosan meg is szűnhet Szerbiában – figyelmeztetett a Szerbiai Pékszövetség.

Pizzériák, cukrászdák, modern pékségek nyílnak, amelyek többnyire kész fagyasztott vagy félig fagyasztott termékeket árulnak, miközben egyre kevesebb az igazi pékség, ahol kézzel készül a tészta. “A kézzel készített termékek, és a munka amit abba beleteszünk, lassan értelmét veszti, pedig a gép soha sem fog olyan jót készíteni, mint az emberi kéz. A tészta és az emberi energia összekapcsolódik egymással, és ez egy fantasztikus terméket hoz létre, sok illattal és ízzel” – mondja Zoran Grubanoski pékség tulajdonos.

A kisebb, családi vállalkozásként működő pékségeket sokszor nincs aki továbbvigye, és a kisebb, kevésbé forgalmas helyen levő pékségek is veszélyben vannak. “Egyes helyeken kihalóban van ez a szakma, nincs elég szakképzett munkaerő. Az emberek elmennek, ha jön a szezon, rohannak a tengerre. Senki sem szeretne már pék, hentes vagy bármi hasonló lenni” – mondja Zoran Pralica, a Szerbiai Pékek Szövetségének elnöke.

Szerbiában naponta körülbelül 3,5 millió kenyeret állítanak elő. Sokáig az élmezőnyben voltunk ennek az élelmiszernek a fogyasztásában, azonban a legújabb kutatások szerint Szerbiában 17,5 százalékkal csökkent a kenyér- és péksütemény-fogyasztás.