A New Orleans-i szövetségi bíróságon benyújtott keresetében Andy Stone legalább 20 millió dolláros kártérítést követel Mariah Careytől, társszerzőjétől és a Sony Music Entertainmenttől többek között szerzői jogok megsértése és jogtalan eltulajdonítás miatt – írja a Reuters.

Stone, aki Vince Vance néven lép fel a Vince Vance & the Valiants nevű country-pop zenekarral, azzal vádolja az alpereseket, hogy jogtalanul kihasználták "népszerűségét és egyedi stílusát", és zavart okoztak azzal, hogy az újabb dalt az engedélye nélkül rögzítették.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem klasszikus plágiumperről van szó: Carey és Stone dalainak szövege és dallama is különbözik.

Mariah Carey dala a "Merry Christmas" című albumán jelent meg, és már régóta széles körben játsszák a rádióban és a kiskereskedelmi üzletekben az ünnepi szezonban. Emellett 2019 óta minden évben vezette a Billboard Hot 100-as listáját, annak ellenére, hogy 25 évvel korábban vették fel. Az "All I Want for Christmas Is You" Carey 19. toplista-vezető dala volt, így csak eggyel kevesebb ilyenje van, mint a Beatlesnek.

A panaszból nem derült ki egyértelműen, hogy Stone mikor értesült először Carey daláról. A kereset szerint Stone ügyvédei először 2021 áprilisában vették fel a kapcsolatot az alperesekkel az állítólagos jogosulatlan felhasználás miatt, de "nem tudtak megegyezésre jutni".