Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Látjuk, hogy a költségek erősen emelkednek, de nem igen látjuk, hogy a bevételek is növekednének - mondták Michaela Reitterer és Gregor Hoch, az ÖHV társelnökei.

Az adóreform keretében 10 százalékról 13 százalékra emelkedik a szálláshely-kiadókat terhelő áfa, 33 évről 40 évre nő az értékcsökkenési leírás időtartama és a piac általában sem fejlődik kedvezően.

A vendégéjszakák száma jól alakul ugyan, de az árak nagyon nyomottak - mondta Michael Stanits, az ÖHV szóvivője. Az új terhek azt jelentik, hogy a szállodáknak 6 százalékkal kell növelniük bevételeiket, hogy ott tartsanak, ahol azelőtt voltak. Ettől azonban messze vannak, sőt a szövetség tagjainak közel 90 százaléka a helyzet romlására számít. Az ágazat további megterhelése munkahelyeket is veszélyeztet, és évente mintegy 1 milliárd euró értékű beruházás forog kockán.

Az ÖHV több mint 1300 szállásadót képvisel, amelyek 160 ezer szálláshellyel rendelkeznek és saját adataik szerint a négy- és ötcsillagos szállodák kétharmadát reprezentálják. Mintegy 47,6 millió vendégéjszakával az ÖHV-re jut az Ausztriában eltöltött összes vendégéjszakák 36 százaléka.