Múlt héten a cég már előrejelezte, hogy a részeredmények alapján több mint 90 százalékos hatékonysággal működik majd a vakcina,  most azonban már a kísérlet első teljes adatsorát ismertették. Az adatok azt mutatják, hogy az oltás megakadályozta a Covid-19 enyhe és súlyos formáit, és 94 százalékban hatásos azoknál az idősebb felnőtteknél is, akikre veszélyesebbek lehetnek a vírus szövődményei - olvasható a portálon.

A Pfizer és a BioNTech közös vizsgálatában közel 44 ezer önkéntes vett részt. akiknek a fele kapta az meg az igazi oltást, a többiek placebót kaptak. A 170 koronavírussal megfertőződött kísérleti alany közül 162-en voltak a placebo-csoportban, és csak nyolcan lettek beoltva az igazi vakcinával. A tíz súlyos esetéből kilencen kaptak placebót.

A Pfizer és a BioNTech szerint az oltás hatékonysága a különböző korcsoportokban és etnikumokban egyenletes volt. A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság, az önkéntesek 3,7 százaléka panaszkodott erre a második adag után. Az idősebb felnőttek kevesebb és enyhébb mellékhatásról számoltak be a cégek szerint.