Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Úgy véljük, hogy a koronavírus 2024-re potenciálisan endémiás állapotba kerül" - mondta Nanette Cocero, a Pfizer Vaccines elnöke egy pénteki részvényesi tájékoztatón a CNBC szerint.

A Covid-19 akkor érné el az endémiás szintet, amikor a lakosság a vakcinák vagy a korábbi fertőzések révén elegendő immunitással rendelkezik ahhoz, hogy a vírus keringése mellett is kordában tartsa a fertőzések, kórházi kezelések és halálesetek számát.

"Az, hogy ez mikor és pontosan hogyan történik meg, a betegség változásaitól, az oltóanyagok és kezelések alkalmazásának hatékonyságától, valamint a méltányos elosztástól függ" - mondta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos főigazgatója utalva arra, hogy míg a fejlett világban magas az átoltottság, addig a szegények területeken még keveseket immunizáltak. "Az új változatok megjelenése szintén hatással lehet arra, hogy a világjárvány hogyan folytatódik" - magyarázta, amire jó példa az omikron, amely egyelőre fertőzőképesebbnek látszik, mint a delta-változat, viszont enyhébb lefolyású megbetegedést okoz.

Dolsten szerint a Covid endémiás állapotba való átmenetének időzítése helyenként eltérő lehet.

"Úgy tűnik, hogy a következő egy-két évben egyes régiók át fognak térni az endémiás modellre, míg más régiók továbbra is pandémiás üzemmódban maradnak" - mondta a Pfizer vakcinákért felelős vezetője.

A gyógyszercég vezetőinek megjegyzései akkor hangzottak el, amikor az Egyesült Államokban a delta variáns által okozott koronavírusos megbetegedések hullámával küzdenek, miközben az omikron-törzs gyorsan terjed. A Covid okozta új kórházi felvételek hétnapos átlaga 4 százalékkal ugrott meg az előző héthez képest.

A vakcinák és a kezelések, például a Pfizer szájon át szedhető vírusellenes tablettáinak felhalmozása mindennapossá válhat, ahogy a betegség endémiás - vagyis az influenzához hasonló, állandóan jelenlévő, de nem veszélyes kórsággá - válik. A Pfizer arra számít, hogy az országok prioritásként kezelik majd az éves újraoltást.