A Pfizer átadja a vírusellenes tabletták licenszét a genfi székhelyű gyógyszeripari szabadalmi bázisnak, ami lehetővé tenné, hogy a generikus gyógyszergyártók a világ lakosságának 53 százalékát adó 95 országban gyártsák a tablettát – közölte a cég a Szabad Európa szerint.

A megállapodás kizár néhány nagy országot, amelyek pusztító koronavírus-járványt szenvedtek el, mint például Kína, Argentína és Thaiföld. Vagy például egy brazil gyógyszergyár engedélyt kaphat a tabletták exportálására más országokba, a gyógyszert brazíliai felhasználásra azonban nem gyárthatják.

„Meglehetősen fontos, hogy több mint négymilliárd embernek tudunk hozzáférést biztosítani egy hatékonynak tűnő gyógyszerhez, amelyet most fejlesztettek ki” – mondta Esteban Burrone, a Medicines Patent Pool szakpolitikai vezetője. Becslése szerint más gyógyszergyártók hónapokon belül elkezdhetik gyártani a tablettát, de elismerte, hogy a megállapodás nem fog mindenkinek tetszeni.

A megállapodás értelmében a Pfizer nem kap jogdíjat az alacsony jövedelmű országokban történő értékesítések után, és az egyezség hatálya alá tartozó összes országban lemond a jogdíjakról mindaddig, amíg a Covid–19 közegészségügyi vészhelyzetet jelent. Az ilyen jogdíjlemondások dollármilliárdos csökkenést eredményezhetnek a bevételeknél.

A Pfizer szerint a tabletta csaknem kilencven százalékkal csökkenti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát az enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus-fertőzések esetén. Független szakértők a cég vizsgálatának leállítását javasolták az ígéretes eredmények alapján.

Hamarosan az EU-ban egy másik a koronavírus terápiás kezelésében alkalmazható gyógyszer, a Merck által kifejlesztett molnupiravir is bevethető lesz. Már megindult az engedélyeztetési eljárása