Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ételrendelés egészen új szintre lépett a kijárási tilalmakkal és otthoni munkavégzéssel kárhoztató 2020-as évben, ami miatt az éttermek részéről is megjelent az innovációs igény. Az Amazon évek óta készül arra, hogy drónokra bízza a csomagok kiszállítását, így adta magát, hogy legyen olyan étterem, amelyik szintén ehhez a megoldáshoz nyúl majd. Elsőre a Pizza Hut vállalta ezt a szerepet és idén júniusban Izraelben már meg is kezdik a tesztelést, ami még nem arról szól, hogy majd egy quadrocopter méltatlankodik az ajtóban, rotorjai alatt pusmogva, hogy hol a jatt.

A pizzákat először is ugyanis gyűjőtpontokra - például parkolókba, drosztokra - viszik majd a drónok, ahol a futárok át tudják venni azokat és a rögtönzött logisztikai központokból eljuttatják majd az ételt az ügyfelekhez.

"A drónszállítás szexi dolog, amiről beszélni lehet, de nem reális azt gondolni, hogy hamarosan látni fogjuk, ahogy az egész égen repülő drónok pizzákat dobnak mindenki hátsó udvarára" - mondta Ido Levanon, a Dragontail Systems Ltd. ügyvezető igazgatója a WSJ-nek. A társaság szedi majd össze a Pizza Hut drónflottáját és koordinálja annak működését. A drónok a közúti forgalom fölé kapaszkodnának, kiszélesítenék az éttermek szállítási területeit, és olcsóbbak lennének, mint az emberi járművezetők.

2016-ban a Domino's Pizza egyik új-zélandi franchise-partnere drónt repített Whangaparaoa város felett, és két pizzát helyezett el Emma és Johnny Norman kertjében. Az éttermi lánc azt állította, hogy a házaspár volt az első két ember a világon, akik drónoktól kapták meg a pizzarendelésüket. "Ez a jövő" - mondta akkor a Domino Pizza Enterprises Ltd. vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója. Közel öt évvel később a Domino's nem integrálta a drónokat a kiszállítói hálózatába.

Az Egyesült Államokban a Szövetségi Légiközlekedési Hatóság szabályozása a drónok használatával kapcsolatában akadályokat jelentett - kommentálta akkor a Domino's Pizza az ígért fejlesztés elmaradását. Azóta a drónokra még szigorúbb szabályok vonatkoznak.