Az ételrendelés egészen új szintre lépett a kijárási tilalmakkal és otthoni munkavégzéssel kárhoztató 2020-as évben, ami miatt az éttermek részéről is megjelent az innovációs igény. Az Amazon évek óta készül arra, hogy drónokra bízza a csomagok kiszállítását, így adta magát, hogy legyen olyan étterem, amelyik szintén ehhez a megoldáshoz nyúl majd. Elsőre a Pizza Hut vállalta ezt a szerepet és idén júniusban Izraelben már meg is kezdik a tesztelést, ami még nem arról szól, hogy majd egy quadrocopter méltatlankodik az ajtóban, rotorjai alatt pusmogva, hogy hol a jatt.

A pizzákat először is ugyanis gyűjőtpontokra - például parkolókba, drosztokra - viszik majd a drónok, ahol a futárok át tudják venni azokat és a rögtönzött logisztikai központokból eljuttatják majd az ételt az ügyfelekhez.

QP | Quality Placement

"A drónszállítás szexi dolog, amiről beszélni lehet, de nem reális azt gondolni, hogy hamarosan látni fogjuk, ahogy az egész égen repülő drónok pizzákat dobnak mindenki hátsó udvarára" - mondta Ido Levanon, a Dragontail Systems Ltd. ügyvezető igazgatója a WSJ-nek. A társaság szedi majd össze a Pizza Hut drónflottáját és koordinálja annak működését. A drónok a közúti forgalom fölé kapaszkodnának, kiszélesítenék az éttermek szállítási területeit, és olcsóbbak lennének, mint az emberi járművezetők.

2016-ban a Domino's Pizza egyik új-zélandi franchise-partnere drónt repített Whangaparaoa város felett, és két pizzát helyezett el Emma és Johnny Norman kertjében. Az éttermi lánc azt állította, hogy a házaspár volt az első két ember a világon, akik drónoktól kapták meg a pizzarendelésüket. "Ez a jövő" - mondta akkor a Domino Pizza Enterprises Ltd. vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója. Közel öt évvel később a Domino's nem integrálta a drónokat a kiszállítói hálózatába.

Az Egyesült Államokban a Szövetségi Légiközlekedési Hatóság szabályozása a drónok használatával kapcsolatában akadályokat jelentett - kommentálta akkor a Domino's Pizza az ígért fejlesztés elmaradását. Azóta a drónokra még szigorúbb szabályok vonatkoznak.