A PKN Orlen, Lengyelország legnagyobb olaj- és gázvállalata az év végéig átadja orosz beszállítójának azt a kártérítési igényt, amelyre a Barátság kőolajvezetéken tavasszal érkezett szennyezett olaj okozta károkért tart igény - írta a Rzeczpospolita. A Barátságon, naponta egymillió hordó olaj áramlik Oroszországból Fehéroroszországon át Lengyelországba és más régiós országokba.

A kőolaj-kitermelésben használatos vegyszerekkel szennyezett nyersanyag áprilisban okozott kárt fehérorosz és lengyel finomítókban, majd két hónapig leálltak a szállítások, mert ki kellett tisztítani a vezetéket. A szennyezésért felelős orosz csőhálózat-üzemeltető, a Transznyeft maximum hordónként 15 dollár kártérítést hajlandó fizetni, ám a lengyelek úgy gondolják, hogy ez nem lesz elég.

QP | Quality Placement

A Business Insider Polska írt arról, hogy bár Lengyelország legnagyobb olajszállítója még mindig Oroszország, a vásárlások folyamatosan csökkennek. Idén a teljes szükséglet 63 százalékát vásárolták a nagy szomszédtól, míg 2018-ban még 77 százalék, 2017-ben pedig csaknem 80 százalék volt ez az arány. Az oroszok helyét elsősorban Szaúd-Arábia veszi át. Onnan korábban a lengyel olajszükséglet 8 százalékát fedeztek, ám mára ez az arány 15 százalékra nőtt. Nigéria 7 százalékkal részesedik a vásárlásokból.