Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állami tulajdonú lengyel energiaipari óriás, a PKN Orlen bejelentette, hogy elkezdi litvániai olajfinomítójának korszerűsítési munkáját - írta a Notes from Poland hírportál.

A Litvánia északnyugati részén, Mazeikiai városa mellett lévő létesítményt 1980-ban helyezték üzembe, ezért modernizálásra szorul - derült ki Daniel Obajtek, az Orlen vezérigazgatójának szavaiból.

A fejlesztés eredményeként a finomító EBITDA nyeresége évente 68 millió euróval nőhet, egyben javulhat a régió energiaellátási biztonsága. A projektet az Orlen Capital Grouphoz tartozó Orlen Lietuva vállalat fogja végrehajtani, a cég várakozásai szerint négy év alatt. A beruházási költséget 641 millió euróra becsülik, amivel ez lesz a legnagyobb külföldi befektetés Litvániában.

A mazeikiai létesítmény Litvánia egyetlen olajfinomítója, és az egyik legnagyobb foglalkoztató az országban. Saját alkalmazottainak száma 1500, ezenfelül a beszállítóinál 4500 állás függ tőle. Az Orlen az elmúlt időszakban számos jelentős beruházást hajtott végre, egyebek mellett elővásárlási szerződést kötött kisebb riválisa a Lotos Group és az állami olaj- és gázszolgáltató PGNiG felvásárlására.