Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Standard & Poor's január közepén - nagy meglepetést keltve a piaci szereplők és az elemzők körében - az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását. Lengyelországban többen - köztük Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter is - politikai, nem pedig gazdasági indíttatású döntésnek értelmezték a leminősítést.

Az állami tulajdonú részvénytársaságként működő, a varsói tőzsdén 2005 óta a WIG-20 a vezető indexben szereplő PGiNG hétfőn közleményt adott ki, amelyben a minősítővel kötött, a lengyel cég rangsorolására vonatkozó szerződés felmondásáról tájékoztat.

A PGiNG továbbá is fennmarad a másik nagy hitel- és befektetésminősítő, a Moody´s listáján.

A Standard & Poor's-tól eltérően a Moody's Investors Service - bár januári hitelminősítő menetrendjében szerepelt a lengyel szuverén adósosztályzat elbírálása - nem hajtott végre besorolási felülvizsgálatot Lengyelország esetében. A PGNiG-t a Standard & Poor's 2012 novemberétől változatlanul a BBB szintű  besorolással tartotta számon, stabil kilátással.

A Puls Biznesu lengyel gazdasági szakportál értesülései szerint a PGNiG döntését "a hitelminősítő által alkalmazott szempontokkal kapcsolatos kétségek" mellett a "költségek optimalizációjának" szándéka is befolyásolta. A Puls Biznesu arról is beszámolt, hogy a Standard & Poor's rangsorolásából a PGNiG mellett az egyik legnagyobb lengyelországi bank, a PKO BP is kihátrált.