A Porsche tőzsdei bevezetéséről, amely rekordot jelentő IPO lehet, az év során már korábban megjelentek spekulációk, de a bonyolult érdekeltségi struktúra miatt még nem született döntés a lépésről. Bár most egyre intenzívebben vizsgálja a Volkswagen a bevezetés lehetőségét, nem világos, hogy mikor történhet meg, vagy egyáltalán sor kerül-e rá - írja a Reuters.

Az egység lehetséges tőzsdei bevezetéséről szóló hírek 45 milliárd és 90 milliárd euró (16 450 és 32 900 milliárd forint) közötti önálló Porsche AG értékelést becsültek. Korábban a Handelsblatt arról számolt be, hogy a Porsche és a Piech családok, akik a Volkswagen legnagyobb részvényesét, a Porsche SE-t irányítják, fontolgatják VW-részesedésük egy részének eladását, hogy egy esetleges Porsche IPO során a saját bevásárlásukat finanszírozzák.

A családok, akik a Volkswagen részvényeinek 31,4 százalékát birtokolják, és a Porsche SE-n keresztül a szavazati jogok 53,3 százalékával rendelkeznek, elegendő részvényt adhatnának el ahhoz, hogy nagyjából 15 milliárd eurót gyűjtsenek - írta a német lap. A Handelsblatt hozzátette, hogy a Volkswagen legnagyobb részvényesei maradnának, megelőzve Alsó-Szászország tartományt, amely 11,8 százalékos részesedéssel és 20%-os szavazati joggal rendelkezik.

A Porsche SE "puszta spekulációnak" nevezte a jelentést, további kommentár nélkül. A Volkswagen nem kívánt nyilatkozni.

Az ügyet ismerő személyek májusban azt mondták a Reutersnek, hogy a családok készek közvetlen részesedést szerezni a Porsche AG-ban, amennyiben a luxusautógyártó külön tőzsdére kerül. Egy ilyen lépés lazítaná a családok befolyását Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen felett, és a családok közvetlen tulajdonába kerülne az ősük, Ferdinand Porsche által 1931-ben alapított sportautó-márka.

Herbert Diess vezérigazgató októberben a Porsche lehetséges tőzsdei bevezetéséről kérdezve azt mondta, hogy a Volkswagen folyamatosan vizsgálja portfólióját, de további kommentárt nem fűzött hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!