Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hivatalosan is csődöt jelentett a Purdue Pharma, ami ezzel igyekszik mérsékelni kárpótlási kötelezettségeit. Az Egyesült Államok ópiátborányának főszereplője ellen jelenleg 2600 peres eljárás folyik, amiért a cég, illetve a vállalatot tulajdonló Sackler család évtizedeken keresztül agresszívan értékesített súlyos szövődményeket okozó gyógyszereket, miközben a vádak szerint tisztában voltak a káros hatásokkal.

Az ópiátalapú OxyContin fájdalomcsillapító 1999. és 2017. között nagyjából 400 ezer ember halálával hozható összegfüggésbe, mivel a Purdue ráhatására rendkívül elterjedtté vált a súlyos függőséget okozó termék az amerikai egészségügyben.

A Sackler család összesen 4,5 milliárd dollárt ajánlott fel több lépcsőben a pereskedő államoknak és településeknek, viszont a peren kívüli megállapodást elutasító felperesek szerint inkább 10 milliárd dollár körüli összeg lenne indokolt. A csődkérelemmel a cég többek között felfüggesztené a folyamatban lévő kárpótlási eljárásokat.

A Purdue azzal érvel az egyezség mellett, hogy így elkerülhetők az évekig tartó perek és azok költsége, amivel a megkárosított felek is jobban járnának. A cég azzal is igyekszik mérsékelni a hírnevén esett kárt, hogy milliárdos tételben kínál fel ingyen gyógyszereket, többek között az ópiátfüggőség kezelésére.

A Sackler család tagadja, hogy tudatosan vezette félre az OxyContint felíró orvosokat és az egyes állami hatóságokat a termék függőséget okozó tulajdonságairól. Azonban a megítélésükön az sem segít, hogy legalább egymilliárd dollár eltüntetésével is vádolják a Purdue igazgatóságának több tagját - közöttük néhány családtagot  is -, akik a vádak szerint svájci bankszámlákra mentették a vagyonukat.