A mentőcsomag annyiban szokatlan - jegyzi meg a hírügynökség -, hogy miközben az ilyen jellegű döntések nagy része Vlagyimir Putyin elnökhöz, vagy belső köreihez köthető, addig Ziuzin már jó ideje kívülállónak számít, a multimilliomos úgy építette fel ugyanis cégbirodalmát, hogy közben a Kremltől távol tartotta magát. Sőt, nyolc éve Putyin nyilvánosan meg is szégyenítette, miután nem jelent meg egy találkozón.

A hírügynökség állítása szerint 13 olyan ember árult el nekik részleteket a Kreml érintettségéről, akik valamilyen módon részesei voltak a Mechel kimentési ügyletének. A döntést állítólag tavaly év közepén hozták meg, amikor a Kreml rájött, hogy a vállalat összeomlása Putyin hatalmának két pillérét is igen keményen érintheti: a társadalmi stabilitást és egy Kremlhez közeli bank pénzügyi stabilitását.

Politikai döntés volt

Ez politikai döntés volt - ismerte el a Reutersnek Makszim Poletajev, a Mechel egyik fő hitelezőjének, a Sberbanknak az első elnökhelyettese, aki szerint senki sem akarta Ziuzint megmenteni, de mindent meg kellett tenni a társadalmi elégedetlenség elkerüléséért.

A Kreml azonban a Gazprombank miatt is aggódott, hiszen ez a pénzintézet a Mechel legnagyobb hitelezője, a vállalat 1,8 milliárd dollárral tartozott a banknak ez év februári állás szerint a Reuters számításai szerint, ez pedig a bank jelenlegi tőkéjének mintegy 20 százalékát teszi ki. (Az orosz jegybank tiltja, hogy egy bank a tőkéjének több mint 25 százalékát hitelezze egy ügyfélnek.) Az ügyhöz közelálló források szerint a Kreml attól tartott, hogy kitettsége miatt a pénzintézet is megroggyanna, ha a Mechel összeomlana. Nem mellesleg Putyin vejének testvére is a Gazprombank vezetőségében van, a pénzintézet pedig korábban a Kreml szövetségeseinek projektjeit is finanszírozta.

Az ügylet összehozásában az egyik forrás szerint olyan nevek bukkantak fel, mint a Putyinhoz közel álló Igor Szecsin, az állami tulajdonban lévő Rosznyefty vezérigazgatója. Szecsin a Reutersnek nem akarta feltárni Putyinnal folytatott megbeszéléseit, de azt mondta, tudomása volt a Mechel nehézségeiről.

No comment

Ziuzin nem kommentálta a történetet a hírügynökségnek, de egy őt ismerő személy a Reutersnek elmondta: a cége és a dolgozói iránti felelősségérzete határozta meg a döntését. A Mechel viszont tagadta, hogy bármilyen direkt beavatkozást kért vagy kapott volna a Kremltől. A vállalat szerint a hitelezők kizárólag üzleti alapon léptek, illetve a vállalatot segítette a rubel gyengülése, ami csökkentette a cég dollárban kifejezett adósságát

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peskov a Reuters kérdésére válaszolva tagadta, hogy bármilyen utasítást adtak volna a Mechel megmentésére. A Gazprombank nem válaszolt a hírügynökség kérdéseire, míg egy másik nagy Mechel-hitelező, a VTB azt hangsúlyozta, hogy a döntését üzleti érdekek motiválták. A politikai beavatkozást "teljes képtelenségnek" nevezte - írja a Reuters.

A kívülálló

A hírügynökség megjegyzi, hogy az orosz üzleti világ moguljai általában két csoportra oszthatók: Putyin régi társai, akikkel valaha együtt dolgozott a titkosszolgálatnál, illetve a vállalkozók, akik ugyan piacgazdaságot részesítik előnyben, de lojálisak a Kremlhez. Az 56 éves Ziuzin azonban egyik csoportba sem illik bele. Az egykori bányafelügyelő inkább a saját szerencséjének kovácsa és a visszafogottságáról híres. Csak egy háza van, 12 dolláros új-zélandi bort iszik - mesélte a hírügynökségnek egy Ziuzint ismerő forrás. A jellemrajzból az is kiderült, hogy nagyon nem kedveli az adósságot, még a kezdeti időkben is próbálta nélkülözni az állami bankok hiteleit.

Kihúzta a gyufát

Tíz éve azonban a Mechel modernizáláshoz és nemzetközi terjeszkedéshez vett fel hitelt. 2008-ban pedig olyan vádak érték a vállalatot, hogy a külföldi ügyfeleknek az otthoninál kedvezőbb áron árulja termékeit. Putyin - mint akkori miniszterelnök - ezért berendelte Ziuzint. A multimilliomos csak üzenetet küldött a miniszterelnöknek, hogy nem tud menni, mert beteg.

A tervezett találkozóról készült videón a Reuters szerint látszott, hogy Putyint elönti a méreg. Ha nem javul Ziuzin állapota, akkor "orvost kell küldenünk hozzá, hogy tisztázza ezeket a problémákat" - fogalmazott Putyin. Ezekre a szavakra pedig a Mechel részvényei bezuhantak - derül ki a Reuters cikkéből.

Még abban az évben, amikor beütött a globális pénzügyi válság és a szén- és acélipari nyersanyagárak is bezuhantak, a Mechel bajba került, nem tudta fizetni a hiteleket. A vállalat néhány fő hitelezője 2014-ben úgy döntött, hogy nem tudja átütemezni a cég hiteleit, így a hitelezők megpróbálták a feltételeket újratárgyalni, melynek keretében felajánlották, hogy fizetségként cégbeli részesedést is elfogadnak. Ziuzin azonban ebbe nem akart belemenni.

A hitelezők végül jogi útra terelték az ügyet, hogy a pénzükhöz jussanak. Az egyik forrás szerint az állam csődbe akarta juttatni a vállalatot, hogy "példát statuáljon" vele. Ziuzin azonban nem hagyta magát.

Megkegyelmeztek neki

A hírügynökség szerint az elmúlt 1-1,5 évben azonban egy Kremlbeli bennfentes csoport - köztük két nagyon befolyásos személlyel, Szecsinnel és Vlagyimir Jakunyinnal, az orosz állami vasutak vezetőjével - elkezdett lobbizni Putyinnál Ziuzin ügyében.

Jakunyin szerint egy nagy gyáriparos egyesületi találkozón hozta elő az állami vezetés az ügyet (amelyet az egyesület képviselői nem kommentáltak a Reutersnek). Ez után a bankok hozzáállása is jelentősen megváltozott: az egyik hitelező bank forrása szerint a jogi procedúrát felfüggesztették tavaly szeptemberben és megnyitották az utat a tárgyalások felé, melyben felajánlották a halasztott fizetést és a Mechel büntetései nagy részének elengedését. A megállapodást a vállalat részvényesei május 30-án el is fogadták. Az egyezség értelmében a Gazprombank részesedést vásárolt a Mechel Elga szénbányászati projektjében, hogy az ebből befolyó összegből a Sberbankot ki tudja fizetni.

Erőszakos tüntetésektől is tartottak

A Reuters szerint a multimilliomos gyáros vállalatának megmentésében az is szerepet játszott, hogy a hatóságok erőszakos demonstrációktól is tartottak. Erre utaló jelként említették, hogy májusban az orosz állami televízió Cseljabinszk régióból (ahol a Mechel is aktív) olyan riportot közölt, amely azt mutatta be, hogy a rendőrség potenciális erőszakos tüntetések kezelésére gyakorlatozik.

Vlagyimir Ponoszov, az egyik üzem szakszervezeti vezetője szerint a Mechel összeomlása nagy tömegeket érintett volna: több mint 110 ezer ember megélhetése függ a vállalattól közvetve vagy közvetlenül. Poroszov szerint az elmúlt évek lelkileg nagyon megterhelőek voltak, de nem voltak demonstrációk, mert a béreket időben fizették.