Elvira Nabiullina, az Orosz Központi Bank (CBR) elnöke 2013 óta kétségtelenül a legjobban ismert személyiség Vlagyimir Putyin legmagasabb beosztású tisztviselői közül. A Forbes magazin 1919-ben a világ 53. legbefolyásosabb nőjének választotta. Látványos karriert futott be, ám Anders Aslund, a Moscow Times publicistája úgy véli, hogy Putyin számos kudarcos embere közül az övé az az egyik leglátványosabb bukás.

Nabiullina a moszkvai gazdasági főiskola körül kialakult liberális gazdasági elit tagja. Ennek az intézménynek közel harminc éven át férje, Jaroszlav Kuzminov volt a rektora. Jevgenyij Jasin korábbi liberális gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter környezetébe kerülve jutott a kormány közelébe. Akkoriban hozzáértő technokratának tartották. Ezt követően 2007 és 2012 között ő vezette ezt a minisztériumot majd Putyin legközelebbi gazdasági tanácsadója lett.

A jegybank élére az nyitotta meg előtte az utat, hogy Szergej Ignatyev, szintén elismert technokrata lemondott az elnöki tisztségről. Az ezt követő harcban a keményvonalas, kommunista stílusú lobbisták és a liberális bankrendszer rendszer hívei csaptak össze azért, hogy melyikük embere legyen az utód. Az előbbiek laza, az utóbbiak az infláció kordában tartása érdekében szigorú monetáris politikát akartak. Végül az utóbbi tábor javasolta Nabiullinát, mint a Putyinhoz legközelebb álló liberális szakembert.

Puha személyiség

A CBR vezetését 2013 nyarán vette át. Két körülményt hoztak fel vele szemben: a makrogazdasági szakértelem hiányát és puha személyiségét - nem tudni olyan emberről a környezetében, aki valaha hallotta volna, hogy egy vitában felemelte a hangját. A nemzetközi közösség gyorsan megbarátkozott vele. A brit The Banker magazin 2017-ben Az év európai központi bankárának választotta, az IMF meghívta a Michel Camdessus Lecture tanácskozásra, ami tovább erősítette presztízsét.

Három intézkedésének köszönhette ezt a sikert. Az első, hogy bezáratott 500 romlott orosz bankot, amelyeket nála puhább elődje, Ignatyev nem mert megtenni. A második, hogy a jegybank a vezetésével szigorú monetáris politikáját folytatott, amivel sikerült megfékezni az inflációt. A harmadik, hogy az inflációs cél követése helyett lebegő árfolyamrezsimet vezetett be, ami rugalmasabbá tette az árfolyampolitikát.

Mégsem ennyire szép

Nabiullina bizonyítványa azonban valójában nem ilyen szép - véli a Moscow Times cikkírója. Bár sok rossz magánbankot bezárt 2013 és 2017 között, lehetővé tette, hogy kétes nagybankok vásárolják fel azokat. Volt köztük állami tulajdonú is, mint a VTB, illetve olyan magánbankok, mint a Bank Otkritie, vagy Binbank & Promsvyazbank, amelyek tucatnyi kis magánbankot olvasztottak be.

Ennek az lett a vége, hogy 2017 második felére az öt nagy magánbankból három a hozzá nem értő irányítás és a feltehető illegális tevékenység miatt megroggyant, és végül az államnak át kellett vennie ezeket. Magyarán a CBR végül is nem tudta rendbe tenni a bankrendszert. A nagy államosítási hullám nyomán a pénzügyi szférában 2017 végére 70 százalékra emelkedett az állami tulajdon aránya, és a CBR egyetlen pénzintézetet sem tudott eljuttatni a magánosításig. Ezzel a bankelnök asszony ezzel akarva-akaratlanul az orosz magánbankrendszer sírásójává vált.

Rubelbajok

A makrogazdasági stabilitásért tett intézkedései is egyenetlenek. A Moscow Times publicistája szerint két szükségtelen valutaválságot okozott 2014 és 2016 decemberében. Nem állt ellen ugyanis annak, hogy a Putyin szövetségese, Igor Szecsin vezette állami olajipari óriás a Rosznyefty állami hitellel újrafinanszírozza azokat a hiteleit, amelyeket a TNK-BP külföldi tulajdonosainak kivásárlására felvett.

Eközben szintén akarva vagy akaratlanul segítette az orosz inváziót Ukrana ellen, ugyanis a CBR a vezetésével feltornászta Oroszország valutatartalékait 640 milliárd dollárra, ami kellő anyagi alapot teremt a hadviseléshez. A rubel árfolyamának szabadesésére, ami a támadást követte, február végén az orosz jegybank egy csapásra 20 százalékra emelte alapkamatát, ami hozzájárult a pénzügyi pánikhoz. A pénzpiacokat egy hónapra bezárták, majd részlegesen megnyitották, komoly korlátozásokkal, amivel a bankelnök asszony hozzájárult a rubel konvertibilitásának csorbításához is. A vezetése alatt végül is az orosz központi bank függetlensége nem erősödött, hanem a CBR betagozódott az állam háborús gépezetébe.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreinket ezen a linken olvashatja.