Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az S&P úgy véli, hogy a Raiffeisen Bankcsoport (RBG) és leányvállalata, a Raiffeisen Bank International AG jól fogja tudni kezelni a konfliktus és a szankciók okozta kezdeti feszültségeket. A kilátásokat a következő két év kockázatai miatt továbbra is negatívan ítéli meg az S&P.

Az elkövetkező 12-24 hónapban várható terhek nem utolsósorban az oroszországi és ukrajnai üzletből erednek, amely a vártnál rosszabbul alakulhat - áll a hitelminősítő indoklásában. A másodlagos gazdasági hatások veszélye is fennáll minden olyan területen, ahol az RBI tevékenykedik.

A besorolás így hosszú távon továbbra is változatlanul "A mínusz", rövid távon pedig "A-2", negatív kilátással. A minősítés nemcsak az RBI, hanem a teljes Raiffeisen Bankcsoport (RBG) hitelképességét is figyelembe veszi. Az RBG nyeresége és tőkeellátottsága elegendő fedezetet nyújtott az oroszországi és ukrajnai hitelezési veszteségekkel szemben.

A Moody's hitelminősítő pénteken szintén megerősítette a bank hosszú távú besorolását "A2" szinten. A kilátások továbbra is stabilak - áll a közleményben. Az önálló hitelképességi besorolást (Baseline Credit Assessment/BCA) azonban "baa2"-ről "baa3"-ra rontották.

Az ukrajnai háború gyengíteni fogja a bank pénzügyi profilját, mivel az Oroszország elleni szankciók és az Ukrajnában zajló háború gazdasági hatásai a bank jövedelmezőségét meg fogják terhelni - írja indoklásában a Moody's.

A Moody's hitelminősítő enyhítette viszont a Raiffeisen csoport kockázati kitettségének a besorolását, mivel a bank tagja az osztrák pénzügyi védelmi rendszernek, az IPS-nek, (Internal Protection Scheme), ami szükség esetén biztosíthatja az RBI pénzügyi támogatását.