Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Verizon Communications Inc. 130 milliárd dollárért megvásárolja a Verizon Vireless 45 százalékos részesedését a Vodafone Group Plc-től - adta hírül a világsajtó az ügyhöz közel álló informátorokra hivatkozva. Ez a legnagyobb akvizíciós ajánlat a pénzügyi válság kirobbanása óta, minden idők listáján a második helyen áll a Vodafone egy másik üzlete, a Mannesmann AG 172 milliárd dolláros 1999-es felvásárlása mögött. A vevő nagyjából fele-fele arányban részvényekkel és készpénzzel fizet. A 60 milliárdos készpénz világrekord, több mint az az 50 milliárd, amit a belga InBev adott az amerikai Anheuser-Buschért 2008-ban. A Verizon rövid távon átmeneti hitelből teremtheti elő a szükséges pénzt, majd részben kötvénykibocsátáshoz folyamodhat. Az utóbbi 20-30 milliárdos összege ismét rekord lenne, felülmúlná az eddigi csúcstartót, az Apple ez év eleji 17 milliárdos hasonló kibocsátását - írta a Wall Street Journal.

Az amerikai távközlési cég rég készül arra, hogy megszerezze mobilvállalatát. Utóbbi hozta 116 milliárd dolláros tavalyi bevétele kétharmadát, ám a tulajdoni viszonyok olyanok, hogy a cég 10,6 milliárd dolláros nettó nyereségéből 9,7 jutott a Vodafone-nak és csupán 875 millió maradt a Verizon Communicationsnál. Előbb azonban ki kellett dolgozniuk, hogyan minimalizálják az ügylet útjában álló adófizetési kötelezettséget. A felek közti egyeztetés a nyáron gyorsult fel, amikor a japán Softbank megszerezte a Sprintet, a harmadik legnagyobb amerikai mobilcéget, ami világossá tette, hogy éleződni fog a mobilpiaci verseny.

A Vodafone tulajdonosai azt várják, hogy a pénz nagy részét részvény-visszavásárlás formájában visszajuttatják nekik, ám a vállalatnak arra is gondolnia kell, hogy pótolnia kéne a Verizon Wirelesstől eddig minden évben befolyt nyereséget. A kilencmilliárdos tavalyi összeg több mint fele volt a Vodafone üzemi profitjának. A britek júniusban bejelentkeztek a Kabel Deutschland Holdingért, a legnagyobb német kábelszolgáltatóért, jelezve, hogy készek bővíteni a cég profilját. Ugyanakkor elemzők szerint a Vodafone maga is felvásárlási célponttá válhat: a tengerentúli terjeszkedésen gondolkodó amerikai AT&T érdeklődhet a cég iránt.