A Nissan elnöke nem bocsátkozott részletekbe a telefonbeszélgetés tartalmát illetően. Annyit mondott, hogy "új fejezet nyílik meg az autógyárak együttműködésében", megjegyezve ugyanakkor, hogy ehhez még "hosszadalmas egyeztetésekre lesz szükség".

A Renault csütörtökön nevezte ki az elnöki posztjáról lemondott Carlos Ghosn utódját a francia Michelin abroncsgyárat is vezető Jean-Dominique Senard személyében. A Nissan már tavaly novemberben, letartóztatását követően felmentette Ghosnt minden tisztségéből. Ugyanígy járt el az autóipari együttműködés harmadik tagja, a Mitsubishi is.

A Renault viszont akkor még csak helyettes vezérigazgatót bízott meg Carlos Ghosn feladatainak ellátásával "akadályoztatásának idejére". Az új elnök csütörtöki kinevezésével párhuzamosan a Renault a tavaly megbízott vezérigazgatót, Thierry Bolloret is véglegesítette hivatalában.

Jean-Dominique Senard csütörtöki elnöki kinevezését követően bejelentette, hogy az egyik legfontosabb feladatának tekinti a Nissan és a Mitsubishi autógyárakkal folytatott együttműködés ápolását. "Minden erőmmel azon leszek, hogy a Renault, Nissan és Mitsubishi autógyárak szilárd kapcsolataikra támaszkodva bizakodással tekinthessenek a jövő elé" - mondta Senard. Vasárnap a francia társaság jelezte, hogy közös holdingcégben egyesítenék a két autógyárat.

A Renault legnagyobb részvényese a francia állam, több mint 15 százalékos hányaddal. A Renault 43,4 százalékos szavazó részesedéssel rendelkezik a Nissanban, az pedig 15 százalékos nem szavazó részesedéssel a francia autógyárban. Az együttműködés harmadik tagja, a Mitsubishi 34 százalékban van a Nissan tulajdonában.

A Nissan jóval nyereségesebben működik mint a Renault, mintegy a felét adja a francia autógyár nyereségének.