Alaposan bevásárolt a Repsol a zöldenergia-piacon: a chicagói központtal működő amerikai Hecate Energy 40 százalékát vásárolja fel - írta meg a PV Magazine. Az amerikai megújuló energiás szektorba ilyen hangos belépője klasszikus energiaforrásra épített vállalkozásnak még nem volt.

A Hecate Energy megújulóenergiás projektfejlesztő és építő cég, melynek portfóliójában több mint 40 GW zöldenergiás kapacitás szerepel. Ebből 16,8 GW a napelemes projekt, de az ezekhez kapcsolódó energiatárolási projektek is is mind “a fejlesztés előrehaladott szakaszában vannak”. A céhez közthető az a Hecate Grid nevű, többmint 12 milliárd dolláros pénzügyi alapra épülő projekt is, melynek célja egy összesen 4,3 GW kapacitású energiatároló akkumulátorplatform létrehozása.

A Repsol, amely több mint 20 éve dolgozik az Egyesült Államokban, eddig kizárólag olaj- és gázellátási eszközeiről és termékeiről (például kenőanyagairól) volt ismert, főként Pennsylvania, Alaszka, Texas, illetve a Mexikói-öböl térségében.  A most bejelentett vásárlás azonban elsősorban az energiatárolásra szánt napelemes és akkumulátoros projektek fejlesztését támogatja. Ez a felvásárlás a spanyol vállalat első lépése az amerikai megújuló energiaforrások piacán, és a szerződés szerint a tranzakció lezárása után három évvel a Repsol megveheti a Hecate Energy további részvényeit is.

A Hecate Energy vagyonának nagy része a több mint 25 millió fogyasztóra épült texasi áramhálózat tanácsában (ERCOT), a legnagyobb észak-amerikai hálózati koordinációs szervezetben (WECC) és a legangyobb amerikai regionális nagykereskedőcégben (PJM) található.

A Repsol az amerikai zöldenergia piacra lépés előtt már hozott hasonlóan profilváltó döntést odahaza: 2020 júliusában megállapodást kötöttek a szél-, és napenergia potenciálok kiaknázására szakosodott Ibereólica Renovables cégcsoporttal. Az egyezség azonban Dél-Amerikát érinti leginkább, mivel a Repsol számára hozzáférést biztosít az Ibereólica Renovables chilei zöldenergiás fejlesztési projektjeihez, ami 2025-ig több mint 1600 MW, 2030-ig pedig több mint 2600 MW új megújuló energiás termelőpotenciál megépítését és üzembe helyezését célozza.