Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Végükhöz közelednek a munkálatok a brassói repülőtéren - írta a Maszol. A légikikötő építése 18 éve kezdődött, tulajdonosa a megyei önkormányzat. A létesítmény a megyeszékhely közelében, Vidombák határában található. A reptér utasterminálja elkészült.

Az építéséhez 2020-ban kezdtek hozzá, az épület 12 ezer négyzetméteres. A kifutópálya 2840 méter hosszú és 45 méter széles. Mostanáig 100 millió eurót költöttek a reptérre, a számla végösszege pedig 130 millió körül lesz. A pénz egy részéhez a Brassó megyei önkormányzat hitel formájában jutott hozzá.

A brassói az első, a rendszerváltás óta megépített reptér Romániában. A létesítmény azonban nemcsak emiatt egyedülálló, hanem mert nincs irányítótornya. A légi irányítást egy virtuális torony végzi majd, pontosabban nagy felbontású térfigyelő kamerák, szenzorok, telekommunikációs és navigációs rendszerek, valamint egy speciális számítógépes program révén Aradról történik majd.

A Romatsa RT. aradi kirendelsége, ahonnan a gépeket irányítják majd, légvonalban mintegy 330 kilométerre van a vidomkáki reptértől. A virtuális irányítótoronyhoz a svéd Saab cég biztosítja a technológiát.

A megyei önkormányzat reméli, hogy november 1-én sikerül átadni a légikikötőt a forgalomnak. A beruházók a kezdeti időszakban évi 300 ezer utasra számítanak, de remélik, hogy néhány év alatt ez egymillióra emelkedik majd. Az önkormányzat tájékoztatása szerint mostanáig román, magyar, lengyel, német, török és izraeli légitársaságok jelezték, hogy indítanának járatokat a brassói repülőtérről. A magyar cég minden bizonnyal a Wizz Air, melynek a küldöttsége a napokban járt a helyszínen.