Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legbiztonságosabb légitáraságává választották az Emirates légitársaságot a hamburgi székhelyű JACDEC repüléseket elemző központ szakértői.

Az Emirates pozitív összértékelésén még egy decemberi incidens sem változtatott, amikor a Boeing 777-es repülőgépük nem megfelelően emelkedett a dubaji nemzetközi repülőtéren.

A légitársaságok által repült utaskilométerek fontos tényezőt jelentenek a minősítés szempontjából: minél többet repül egy légitársaság baleset nélkül, annál kisebb a kockázat, és így annál biztonságosabbnak számít ebben a rangsorban. 

A világ 25 legnagyobb légitársasága közül az Emirates 95,05 százalékkal érte el az első helyet, a második helyezett a holland KLM (93,31 százalék), majd a dobogó harmadik fokára az amerikai Jetblue Airways (91,61 százalék) került. Őket követi a Delta Air Lines, az Easyjet és az Air Canada. A fapados légitársaságok közül az ír Ryanair 89,41 százalékkal a lista 9. helyén zárt - írja a Der Standard.

Az európai vállalatokat rangsorolva a szakértők a KLM után a Finnairt, a spanyol Air Europát, majd a holland Transaviát vélik a legbiztonságosabbnak. Ezután jön a brit Easyjet, a norvég Norwegian, majd a 7. helyen a magyar WizzAir, amely 89,78 százalékot kapott. 

A koronavírus-járvány okozta globális utazási nehézségek azonban megbénították a légiközlekedést. Még az omikron variáns megjelenése októberben 200 milliárd dollárra becsülték az iparág veszteségét. 2020-ban a forgalom drámai visszaesésével világszerte 138 milliárd dolláros veszteséget könyveltek el a légitársaságok - írja a portál.

Európában a teljes kereskedelmi légiforgalom tavaly elérte a világjárvány előtti lendület 56 százalékát. Az Eurocontrol repülésbiztonsági szervezet abban reménykedik, hogy idén ez 70-90 százalékra is felkúszik.