Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

E helyzetben a magyar jegybank nem felügyelheti a Revolut Bank üzleti megbízhatóságát, a hazai ügyfelek pedig esetleges betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában kell, hogy intézzék – közölte a pénzpiacokat felügyelő Magyar Nemzeti Bank.

A Magyarországon - az intézmény szerint immár több százezer ügyféllel rendelkező - Revolut Bank határon átnyúló intézményként, nem itthoni banklicensszel működik. Eközben korábbi pénzforgalmi tevékenységet végző leányvállalata mellett immár lehetősége van – egy másik EU-tagállamban, Litvániában szerzett engedélye révén – hitelezési és betétgyűjtési tevékenység végzésére is nálunk.

A határon átnyúló bank üzleti megbízhatósági (prudenciális) és fogyasztóvédelmi felügyeletét ma a litván és nem a hazai nemzeti bank láthatja el. Az MNB „fogadó országbeli” felügyeletként jelenleg a fogyasztóvédelem terén is korlátozott jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen az anyaországbeli (litván) felügyeletnél kezdeményezhet lépést. E jogszabályi keretek közt ugyanakkor az MNB a jövőben is mindenkor határozottan fellép, s egyúttal tájékoztatja a nyilvánosságot a felmerülő kockázat, jogsértés gyanúja esetén.

E helyzeten nem változtatna az sem, hogy - egyes sajtóhírek szerint – a Revolut a továbbiakban az Európai Központi Bank (EKB) engedélyével nyújtana banki szolgáltatásokat Európa-szerte.

Jelen helyzetben esetleges probléma esetén nem a hazai, hanem a (betétesenként ugyancsak maximum 100 ezer eurónyi kifizetést szavatoló) litvániai betétbiztosítási rendszer állna helyt a 18 millió Revolut ügyfél pénzéért, beleértve a hazai betéteseket. A magyarországi leánybankok esetében viszont a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vállalja ezt a garanciát. A litvániai betétbiztosító (Deposit and Investment Insurance – DII) rendelkezésre álló vagyona jelentősen elmarad az OBA vagyonától.

Egy-egy hazai ügyfél elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási problémája esetén emellett az érintett hazai fogyasztók (a nemzetközi békéltetési eljárás mellett) alapvetően csak Litvániában – várhatóan litván vagy angol nyelven – kereshetnek majd jogorvoslatot saját ügyeik kapcsán - közölte az MNB,

Az MNB az ügyfelek védelmének érdekében ezért határozottan fenntartja azon álláspontját, hogy a Revolut Banknak minél hamarabb itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, tőkeerővel, s a hazai jegybank felügyelete alá tartozó intézményként kellene végeznie tevékenységét. Az MNB többszöri kezdeményezése ellenére ugyanakkor a Revolut Bank még nem indította el a hazai leánybanki engedélyezési eljárását.