"Múlt hónapban küldtünk egy e-mailt, amely tévesen azt közölte, hogy 2021. április 23-tól módosítjuk a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Tájékoztatni szeretnénk, hogy ezek a változások nem lépnek életbe, így a Revolut magyarországi ügyfelei változatlan díjakkal vehetnek fel pénzt bankautomatából, valamint indíthatnak nemzetközi átutalást" - írta a Revolut a magyar ügyfeleknek küldött tájékoztató levelében. 

Minden marad a régiben

A bankautomatából való készpénzfelvétel limitje ugyanaz marad minden ügyfél számára. A Standard és a Plus szintű ügyfelek 75 ezer forintot vehetnek fel díjmentesen. A Premium szintű ügyfeleknél ez a limit 150 ezer forint, míg a Metal szintű ügyfelek 300 ezer forintot vehetnek fel ingyen az ATM-ekből. Az ezeket a limiteket meghaladó bankautomatás készpénzfelvétel díjai is változatlanok maradnak (2 százalék).

A magyar ügyfelek számára nem változnak a Revolut fizetési lehetőségei. A Revolut jelenleg kétféle nemzetközi átutalást tesz lehetővé. Az egyiket „nemzetközi” átutalásnak, a másikat „SWIFT”-átutalásnak nevezzük. Ezekre két külön keret vonatkozik. A Standard és a Plus csomagot használó ügyfelek havonta egy nemzetközi átutalást indíthatnak díjmentesen, azt követően átutalásonként 150 forint összegű díjat kell fizetniük. SWIFT-átutalások a pénznemtől függően 1 000 forintért indíthatók. A Premium és a Metal csomagot használó ügyfelek számára díjmentesek a nemzetközi átutalások, ezenkívül havonta egy SWIFT-átutalást is díjmentesen indíthatnak. Ezt követően a pénznemtől függően 1 000 vagy 2 000 forintos díjat kell fizetniük.

Emelkedtek volna a díjak, de az MNB résen volt

Korábban arról volt szó, hogy a Revolut emelné a készpénzfelvételek és egyes utalások díját. A 75 ezer forintos ingyenes határ megmaradt volna, de afölött 2 százalék, minimum 400 forint lett volna a díj, vagyis 20 ezer forint alatt is legalább 400 forintot kell fizetni. Emellett a bankautomatás készpénzvételek számát is limitálja a Revolut havonta maximum öt alkalommal vehet fel valaki pénzt ingyen.

A Plus, a Premium és a Metal csomagot használó ügyfelek számára is változatlan maradt volna a bankautomatás készpénzfelvételre vonatkozó limit, és ezekben a csomagokban a díjmentes pénzfelvételek számát sem tervezték korlátozni, de a limiten felüli készpénzfelvételeknél a 400 forintos minimumdíjat be akarta vezetni a cég. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban az egyoldalú szerződésmódosítás láttán figyelmeztetést adott ki. A jegybank álláspontja szerint ugyanis a társaság április 23-ától életbe lépő egyes díjmódosításai sérthetik a hitelintézeti törvényt. A határon átnyúló elektronikuspénz-kibocsátó és pénzforgalmi szolgálató ugyanis új díjemelet, illetve az ügyfeleknek kedvezőtlenebb számítási módot vezethet be, amit a hazai jogszabály tilt.

Mindezek miatt az MNB megkereste a Revolut Payments UAB felügyeletét ellátó Litván Nemzeti Bankot, valamint közvetlenül a Revolut Payments UAB-hoz fordult a helyzet rendezésére. A jegybank felszólította a társaságot: tegye meg a megfelelő lépéseket a törvény megsértésének megelőzésére, amely az általános szerződési feltételek módosításának április 23-i életbe léptével történne meg.