Repülő taxival enyhítheti Róma a belvárosi zsúfoltságot. Azt szeretnék, ha a rendszer már 2024-ben működne, hogy a 2025-ös a vatikáni szentévre már bejáratott legyen – írja a Bloomberg.

A repülő taxik központi terminálja a Termini vasútállomásnál lesz, ahonnan így 20 perc lesz kiérni a Fiumicino reptérre. Ez az út most hagyományos taxival egy óra. Arról azonban egyelőre nem esett szó, mennyibe kerülhet majd egy út az újfajta közlekedési eszközzel.

Látogatók millióira számítunk a világ minden részéről a jubileumi évben, ez pedig remek alternatív utazási lehetőség lesz, és mérföldkő az infrastruktúrafejlesztésben – nyilatkozta Marco Troncone, a reptér-üzelemtető Aeroporti di Roma SpA vezérigazgatója.

Az Aeroporti di Roma és a repülőtereket, autópályákat üzemeltető Atlantia SpA tavaly októberben jelentette be, hogy megállapodott a Volocopter GmbH elektromos taxikat gyártó vállalattal. A német cég kétüléses járműve csütörtökön már ment is egy kört a Fiumicino reptér környékén, ez volt az első nyilvános tesztrepülése pilótával a fedélzeten.

Természetesen nem Olaszország az első állam, amely repülő taxik bevezetését fontolgatja, Franciaország is ugyanezt tervezi. Párizs azt szeretné, ha a 2024-es nyári olimpia idején már két útvonalon is ilyen járművek szállítanák az utasokat.

Az olasz projekt megvalósulásához viszont egyelőre olasz és európai hatósági jóváhagyásra is szükség van. Christian Bauer, a Volocopter vezérigazgatója pedig hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy 2024-re megszerezzék a kereskedelmi tanúsítványt.