Nagy erőbedobással folytatódik a romániai fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) ellenőrzései a multinacionális áruházláncoknál - írja a Maszol. Ploiești területén hét Penny-, Lidl-, Carrefour- és Profi-diszkontáruházba és szupermarketbe szálltak ki. A fogyasztóvédelmisek szabálytalanságok egész sorára bukkantak, többek között legyekre a cukrászműhelyben.

Összesen 12 bírságot szabtak ki 180 ezer lej (13 millió forint) összértékben, s elrendelték 700 kilogramm élelmiszer forgalmazásának azonnali beszüntetését. További 2,3 tonna élelmiszert ideiglenesen vontak ki a forgalomból. A szankciók között szerepel egyes részlegek maximum hat hónapra történő bezárása. A legtöbb kihágást a sütőipari és a cukrászati termékeket forgalmazó részlegeken, illetve a húsoknál találták.

Bukarestben egy Carrefour-áruházban és egy Mega Image-szupermarketben vizsgálódtak a fogyasztóvédelmisek, s bírságoltak 13 ezer lej értékben. Mindkét helyszínen találtak penészes termékeket, gyümölcsöt, zöldséget és süteményeket.

Nem szereztek túl jó tapasztalatokat az ellenőrök az Ikea két bukaresti áruházában sem, amelyek éttermeiben mocskot, penészt és elpusztult rovarokat fedeztek fel. A vállalatot 20 ezer lejre büntették, s elrendelték az Ikea Pallady éttermének ideiglenes bezárását. Korábban az Auchan, a Cora és a Mega Image háza táján vizsgálódott a fogyasztóvédelmi hatóság és mindenhol súlyos szabálytalanságokra derítettek fényt.