Nyoma veszett egy ideiglenes betonhídnak Romániában: a híd 2,5 méter hosszúságú betoncsövekből állt, ezeket két sorban helyezték egymásra, egyenként hat-hat darabot. Felépítményként pedig föld és kavics szolgált – számolt be a helyi sajtó alapján az Index.

A tolvajok egy igencsak trükkös megoldáshoz folyamodtak: miután az ideiglenes hídszerkezetet az Autotehnorom készítette, ők is egy olyan kotrógéppel lopták el a csöveket, amelynek az oldalán az Autotehnorom matrica szerepelt. Éppen ezért a híd ellopóit senki sem vonta kérdőre.

A tolvajok a földet nappal hordták el, éjszaka pedig a csöveket vitték el, amelyeket aztán egy helyi lakosnál találtak meg.

A tolvajokat végül már el is fogták, miután a környék térfigyelő kamerái rögzítették a jelenetet, ahogy a hidat épp szétszedik, majd meglovasítják.

Németországban komplett napelemeket csennek el

A romániai eset nem egyedüli fecske a sorban, hogy gyakorlatilag bármit el lehet lopni, ami mozdítható. Németországban például komplett bandák szakosodnak a napelemes berendezések meglovasítására.

Szászországban például egy tavaly őszi közúti ellenőrzéskor 18 inverter került elő egy átlagos kinézetű furgonból. Arzbergben korábban 114 napelemes modult loptak el egy építkezésről, míg a brandenburgi Nauenben több mint 30 000 euró értékű árnyékolástechnikai termékkészletnek kelt lába.

A helyi sajtó szerint az említett példák nem kirívó esetek, mivel egyre több a napelemes berendezések lopása Németországban. A német rendőrség szerint az energiaválság és a növekvő napenergia-igény generálta mindezt, és az inverterek mellett gyakran a napelem moduloknak is lába kél.