Újabb halvány hónapot könyvelt el novemberben a McDonald's, árbevétele alapján a világ legnagyobb gyorsétteremlánca, ami azt jelenti, hogy tovább csökken piaci részesedése az USA-ban. A hazai piacon 0,8 százalékkal mérséklődött a legalább 13 hónapja nyitva tartó éttermek forgalma, miközben a Consensus Metrix piackutató cégnek nyilatkozó elemzők 0,3 százalékos pluszt vártak.

Az Ázsiát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló térség a japán vásárlók elpártolása miatt 2,3 százalékos visszaesést szenvedett el, szemben a szakértők 0,7 százalékos csökkenést jósló várakozásával. Európában a gyenge németországi teljesítményt felülírta a brit, a francia és az orosz vásárlók lelkesedése, így vártnál jobban, 1,9 százalékkal bővült a McDonald's forgalma.

A Wall Street-i befektetők arra számítottak, hogy 2013 pozitív fordulatot hoz a cég életében - a gyenge havi adatok 2012 tavasza óta kezdtek érkezni a gyorsétteremlánctól. A cégvezetés az egyre erősödő versenyt okolja a rossz tendencia folytatódásáért, ám a szakértők attól tartanak, hogy az elhatározott változtatások gyenge végrehajtása lehet a bajok hátterében.

Különösen aggasztónak tartják a McDonald's kiszolgálásának lassúságát. Az USA-ban másodpercekben mérik az éttermek autós kiszolgálóhelyein eltöltött időt, miközben bizonyos új termékek lelassították a McDonald's tálalását. A cég ugyan majdnem minden időszakban és minden ételfajtában hátrálásban van a piacon, ám a reggeliztetés területén őrzi hagyományos vezető szerepét.

Két budapesti Meki is bezár

November 30-án bezárt a Budagyöngye plázában évek óta működő McDonald's, míg a Szépvölgyi úton, a Kolosy térnél lévő egység is már csak december 13-ig van nyitva - értesült az Index. A cég hivatalos válasza szerint a bezárások oka egyértelműen az, hogy megváltozott a főváros közlekedése, és a budapestiek már máshol és máshogy vásárolnak.