José Castro, a hercegnő ügyében illetékes bíró szerint a pénz egy barcelonai bírósághoz érkezett, nem pedig a palmai törvényszékhez, ahova eredetileg várták. A tévedés oka, hogy a két intézmény számlaszáma nagyon hasonló, egy számot összekevertek, emiatt került máshova az összeg - mondta a bíró.

Krisztina hercegnővel szemben évekig zajlott a nyomozás, majd egy Palma de Mallorca-i bíróság úgy döntött, hogy pénzmosás és adócsalás vádpontjában per indulhat ellene. Az ügyész egy héttel ezelőtt benyújtott vádirata szerint azonban ez nincs kellőképpen megalapozva, ezért nem kell börtönbüntetést kérni rá. Ugyanakkor vissza kell fizetnie a spanyol államnak 587 ezer eurót, mivel férje tevékenysége révén ennyi haszonra tett szert az infánsnő cége - állapította meg az ügyész.

A korrupciós ügyekben illetékes spanyol állami ügyész a múlt héten kért tizenkilenc és fél év börtönt és 3,5 millió euró (1 milliárd 70 millió forint) pénzbüntetést Inaki Urdangarinra, Krisztina hercegnő férjére. VI. Fülöp király sógorát azzal gyanúsítják, hogy társaival jogtalanul használt fel több millió euró közpénzt magáncélokra.

A végső döntést arról, hogy az infánsnőnek kell-e bíróság elé állnia, José Castro bíró hozza majd meg, várhatóan néhány héten belül.

QP | Quality Placement