"A Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét" - idézi a cég közleményét az MTI.

A Paks II. projekt keretében tervezett két új, VVER-1200 típusú reaktor építésének fővállalkozója a Roszatom orosz atomenergetikai konszern mérnöki divíziója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt.

Az MVM Paks II Zrt. 2014-ben kötött szerződést az orosz Joint-Stock Company Atomstroyexporttal a kulcsra kész atomerőmű megvalósításáról, amely fix műszaki tartalommal, rögzített 12,5 milliárd eurós beruházással készül el.

Alekszandr Merten, az ASZE alelnöke 2021. decemberben Budapesten azt mondta, azon dolgoznak, hogy 2029-2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamosenergiát termeljen. Hozzátette: az építési területen folyamatban van a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet-szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek építése, a talajelőkészítés, az engedélyezéshez szükséges dokumentációs munkákat végzik, és várják a létesítési engedélyt.

El is úszhat a projekt

Lapunk úgy tudja, hogy a háború nem volt benne a kormány energetikai elképzeléseiben és az orosz-ukrán háború és az arra adott európai válaszreakciók teljesen átrajzolják majd az eddigi energetikai kapcsolati térképet, felgyorsíthatják a változásokat, ugyanakkor rövid távon akár nagyon fájdalmassá is tehetik egy-egy ország mindennapi életét.