A közgazdászprofesszor a CNBC-nek úgy vélekedett, hogy a kormányok kezdenek kifutni azokból az eszközökből, amelyekkel ellensúlyozni tudnának egy súlyos gazdasági lassulást, vagy egy W-alakú recessziót.


Egy évvel ezelőtt még az eszközök teljes tára állt rendelkezésre: nulla közeli szintre lehetett csökkenteni az alapkamatokat, élni lehetett a kvantitatív könnyítéssel, volt lehetőség az államháztartási hiány 10 százalékra duzzasztására vagy a pénzügyi rendszer támogatására. 


Most viszont az a helyzet alakult ki, hogy a bankok nemcsak ahhoz túl nagyok, hogy bedőljenek, hanem ahhoz is, hogy megmentsék őket - különösen Európában, ahol szuverén adósságválság miatt az országoknak már nincs lehetőségük a pénzügyi rendszert támogatni - mondta a közgazdász.


Roubini ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt napokban napvilágot látott makroadatokból arra lehet következtetni, hogy az USA-ban, Európában, Japánban és Kínában is lassul a gazdaság. Az amerikai gazdaság várhatóan 1,5 százalékkal bővül, míg az eurózóna illetve Japán gazdasága stagnálás közeli állapotban lesz, Kína pedig 7 százalékos növekedést produkálhat.


Bár Roubini nem vár W-alakú fellendülést az USA-ban, úgy véli a 1,5 százalékos növekedés mellett is „minden rosszabbra fordul".


Az amerikai munkanélküliségi ráta emelkedni fog, nagyobbra duzzad a deficit, az ingatlanárak stabilizálódás helyett tovább esnek, a Kínával szembeni feszültségek pedig fokozódnak.


A gazdaság az első félévben az ösztönző programok és a készletek növekedése miatt mutatkozott erősnek - mondta Roubini, aki azt is hozzátette, hogy ezek a tényezők egy idő után már inkább a gazdaság terhére lesznek.


Összességében az elismert közgazdász a globális gazdaság lassulásával számol.

QP | Quality Placement