Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ujgurok lakta kínai Hszincsiang tartomány adja a világ gyapottermelésének 22 százalékát. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 2,6 millió ujgur dolgozik „államilag támogatott közmunkaprogramban”, tehát kényszermunka-táborokban. Az általuk készített termékeket bojkottálni pedig nem egyszerű, mert a félkész gyapjúáru már nem ujgurként kerül a piacra – írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A hszincsiangi munkatáborok működése emberiesség ellenes bűntettnek számít, az ott dolgozó ujgurokat üldözik és elhurcolják. Ráadásul vizsgálatokat, ellenőrzéseket is nehéz végezni a tartományban, mert a kínai kormány ezt nem engedi.

A hszincsiangi kormány 2010-től kezdve jelentősen támogatta a kínai textilvállalatokat a régióban való gyáralapításban A cégek három éven keresztül 5000 jüan támogatást kaptak minden ujgur munkásért. Toborzók és hivatalnokok házról házra jártak és elhurcoltak mindenkit: aki ellenállt, azt szélsőséges vallási mozgalom tagságával vádolták meg, és börtönbe zárták. A földjeiket tömegesen elkobozzák, előfordult, hogy egész városok lakóit fosztják meg a földjüktől. 

A munkások nem csak, hogy nem választhatnak a munkalehetőségek közül, hanem gyakran ki sem fizetik a bérüket, vagy az ígért összegnél, illetve a kínai minimálbérnél sokkal kevesebbet kapnak. Néhányan arról is beszámoltak, hogy a munkaadójuk lakhatását kell fizetniük, tehát az adósszolgaság is probléma lehet az ujgurok körében. 

A kínai kormány azzal védekezik, hogy az észak-hszincsiangi gyapottermelés 90 százaléka gépesített, de a gyapot, különösen az értékes, hosszúszálú gyapot túlnyomó része délen található, a tartomány nagy részén még 2019-ben is kézzel szedték a gyapotot.

A Hszincsiangi Textil- és Ruházati Ipari Fejlesztési Terv előrejelzései szerint 2023-ra egymillió további munkavállalóra lesz szükség, 2025-re pedig megkétszereznék a gyártási kapacitást.

Kínai gyapotból fonalak, textíliák és ruházati cikkek készülnek a világpiacra. Az öt vezető kínai textilipari cég termékeit először dél- vagy délkelet-ázsiai gyárakba exportálják. A Sheffieldi Hallam Egyetem kutatása szerint a Kínából exportált félkész gyapjú 52 százaléka indonéz, vietnámi, bangladesi, fülöp-szigeteki, Hong Kong-i, vagy kambodzsai gyárba kerül, a kész ruhát pedig nagy divatmárkáknak értékesítik. A vizsgálat szerint 103 népszerű nemzetközi márka is ilyen közvetítőktől szerzi be termékeit.

Az Európai Parlament becslése is közel jár ehhez, szerintük legalább nyolcvan, nemzetközi márkanévvel rendelkező nagyvállalat húz hasznot a hszincsiangi kényszermunkából. Idén májusban például az Adidas, a Puma, vagy a Hugo Boss ruháiban találtak hszincsiangi pamutot, pedig ezek a cégek korábban ígéretet tettek arra, hogy átvilágítják a beszállítóikat. A Tudatos Vásárlók Egyesülete emiatt kampányt indított a vállalatok átvilágítását szabályozó uniós irányelv megvalósulásáért.