Az ügy előzménye, hogy a Ryanair levelet küldött az utasainak, amiben tájékoztatta őket a kormány által kivetett különadó áthárításáról. Úgy fogalmaztak, hogy

Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót ki kell fizetni a magyar kormány részére

A Ryanair most jelezte, hogy mivel a légitársaságok és az utasok nem kaptak időben információt erről az adóról, az esedékes adó összegével megterhelik a bankkártyákat a már megváltott repülőjegyek esetében is. Azok az utasok, akik nem kívánják elfogadni ezt az adót, lemondhatják foglalásukat, és ebben az esetben teljes visszatérítést kapnak. Ezt legkésőbb 2022. június 16-ig meg kell tenni.

Mint az a pünkösdi hétvégén közzétett részletszabályokból kiderült, Európán belül a különadó összege 3900 forint (nagyjából 10 euró) utasonként. Európán kívül úticélokra 9750 forint a pluszteher.

A kormányhivatal most  azt vizsgálja, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat.