Szerdán már nem szállt fel a Ryanair Budapest-Barcelona járata, ahogy a csütörtöki sem fog felszállni két Budapest-Brüsszel útvonalon közlekedő repülővel egyetemben, mert a légitársaság legnagyobb sztrájkja van folyamatban. Leginkább a légiutaskísérők várnak béremelést és a munkakörülményeik javítását. A sztrájkkal a Napi.hu ebben a cikkben foglalkozott részletesen.

Azok az utasok, akik a munkabeszüntetés miatti járatbeszüntetések okán nem jutnak el úticéljukra több módon érvényesíthetik jogaikat a céggel szemben. A sztrájk kártérítésre nem, de kárenyhítésre már kötelezi a légitársaságot. "Ez azt jelenti, hogy biztosítania kell alternatív járatot, szállást, étkezést és transzfert is. Ha a felkínált járat nem felel meg az utasnak, a jegyárat vissza kell fizetnie" - közölte Bolyó Anikó a légi utasok érdekérvényesítésével foglalkozó Flight Refund ügyvezetője a Világgazdaságnak.

Ha azonban a fennakadás a légitársaságnak róható fel, megnyílik az út egy 250-600 euró közötti kártérítésre. Az összeg a távolság alapján változik: 1500 kilométer alatt 250 euró, 3500 kilométerig 400 euró, afelett pedig 600 euró. Nem kevés pénzről van szó, és az uniós statisztika azt mutatja, hogy az indokolt esetek alig két százalékában fizetnek a cégek az utasoknak.

Kártérítés akkor róható fel, ha a hiba, késés, járattörlés a légitársaság miatt következik be.

A fotó forrása: Pexels/Marc. L.