Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szlovéniában piacvezető Nova Ljubljanska Banka (NLB) mindössze 5,11 millió eurót fizetett a Sberbank szlovén üzletágáért, s az ügylettel a teljes eszközállománya 21,6 milliárd euróról 23,3 milliárd euróra nőtt.

Hasonlóan kedvező üzletet kötött a Hrvatska Postanska Banka (HPB), amely 71 millió kunát (9,23 millió eurót) fizetett a Sberbank horvátországi leányáért, s ennek nyomán 3,7 milliárd euróról 5,18 milliárd euróra nőtt az eszközállománya.

Talán a legnagyobb piaci ugrást a bosznia-hercegovinai ASA Banka könyvelte el, amely 15 millió boszniai konvertibilis márkás (nagyjából 7,5 millió eurós) bevásárlással a 14. helyről a negyedik helyre rukkolt előre - írta a napilap.

Nagy változások kezdődhetnek a bankpiacon

A Sberbank-leányok elárverezése átrajzolja a térségi akvizíciós piacot, amelyet korábban a szlovén NLB, a szerb AIK és a magyar OTP felvásárlásai uraltak – mondta Lukas Freund, az S&P Global Ratings elemzője. Véleménye szerint a nagybankok (NLB, OTP) könnyen kihasználhatják a méretgazdaságossági előnyüket, s bevethetik szabványosított, digitális üzleti modelljüket, ami jókora kihívás a hagyományos piaci szereplőknek.

Miután az orosz-ukrán háború miatt Sberbank márciusban kivonult a legtöbb európai piacáról, a helyi szabályozó hatóságok gyors döntéseket sürgettek, ám ehhez a tengerentúli potenciális felvásárlók nem tudtak alkalmazkodni, helyzetbe hozva a térségi szereplőket.

A magyar Sberbankot bezárták

Magyarországon a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya a Magyar Bankholdinghoz kerül.

Március 18-án járt le a magyarországi Sberbank ügyfeleinek kártalanítására az OBA számára rendelkezésre álló 10 munkanap. A határidőig - a jogilag vitatott esetek kivételével – az OBA tájékoztatása szerint 65 158 betétesnek 146,8 milliárd forint kártalanítási összeget fizettek ki.

Az európai szanálási hatóság március 2-án indított végelszámolást a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Ma jelent meg utoljára nyomtatásban a Világgazdaság és a Figyelő

A kiadó a Világgazdaság napilap és a Figyelő hetilap nyomtatott kiadásait június 30-a után határozatlan időre felfüggeszti - jelentette be a Mediaworks Hungary Zrt. szerdán. A két lap online megjelenése, a vg.hu és a figyelo.hu megmarad.