Donald Evans, aki közeli barátja George Bush amerikai elnöknek, egy hete találkozott Vlagyimir Putyinnal moszkvai vizitje során - írta a Kommerszant keddi számában, feltételezve: Evans esetleges kinevezése a Rosneft élére a nyugati befektetők megnyugtatását szolgálná, mielőtt az állami olajcég részvényeinek egy részét tőzsdei forgalomba bocsátják.

Egy nagyon zsíros falat

A Rosneft-IPO az utolsó lépés lenne egy bonyolult ügyletsorban, amely módot ad az orosz államnak arra, hogy visszafizesse a Gazprom monopóliumban birtokolt részesedésének 50 százalék fölé emelésére felvett 7,5 milliárd dolláros kölcsönt. A kölcsön biztosítékául a Rosneft 49 százaléka szolgál. A Rosneft termelése megháromszorozódott, miután egy múlt év végi kétes kényszerárverés nyomán 9,4 milliárd dollárért megszerezte a Yukos főegysége, a Yuganskneftegaz 77 százalékát. Ráadásul a Rosneft (a Yugansk útján) perbe szállt egy amszterdami bíróságon a Yukos külföldi részesedéseiért, egy moszkvai bíróság által megítélt kétmilliárd dolláros követelés alapján. Mindamellett a Rosneftnek nehézségei vannak a Yugansk konszolidálásával, amelyben a Yukos egyelőre megőrizte kisebbségi részesedését.

Putyin pincsikutyái

A Kommerszant rámutatott, hogy Gerhard Schröder volt német kancellár, aki Putyin kebelbarátja, elvállalta a Balti-tenger alatti gázvezeték építésére és működtetésére alakult német-orosz konzorcium felügyelő bizottságának elnökségét. A konzorcium 51 százaléka a Gazprom birtokában van. Az orosz lap szerint Evans meghívása a Rosneft élére mutatja, hogy Oroszországban fontos állásokat kaphatnak olyan Putyinnal baráti viszonyban lévő külföldi személyiségek, akik korábban magas hivatalokat töltöttek be hazájukban. Ezek  emelhetik az orosz cégek presztízsét Nyugaton, s a szóban forgó vállalatok ellenőrzése Putyin bizalmát élvező személyek kezében marad.