Bécsben megállították azt a sétahajót, amely Romániából indult, és Magyarországon keresztül a németországi Lipcsébe tartott volna: a fedélzeten 139 turista utazott. Egy lipcsei utazásszervező Amadeus nevű hajóján végül 85 koronavírusos utast regisztráltak, ezért őket külön busszal szállították tovább a német városba - írta az Index.

Az osztrák Kurier értesülései szerint a megbetegedett utasok mellett a személyzet tagjai is megfertőződtek, de közül senki sem súlyosan beteg. 

A lapnak a lipcsei városháza már megerősítette, hogy a 85 személyből 22-en lipcsei lakosok, a többi turistáról további adatokat egyelőre még nem közölnek. Bécsből viszont külön buszokat biztosítottak az egészséges, valamint a koronás utasok számára is. A járműveken kötelező az FFP2-es maszk használata és buszvezetők is teljes védettséget élveznek.

A lipcsei városháza szerint már továbbították az egészségügyi hivatal felé a megfertőződött utasok lakhelyeit, hogy minél előbb megkezdhessék a további intézkedéseket.

Az utazásszervező honlapján egyébként az áll, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a tisztaságra és minden felszálló utasnak kötelező felmutatni a védettséget igazoló okmányát vagy a negatív teszt eredményét. Emellett a legénység minden tagja be van oltva, akiket egyébként a holnap szerint emellett rendszeresen tesztelnek, valamint megfelelő védőruházattal és felszereléssel is rendelkeznek.