Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ nem rendelkezik olyan rendszerekkel, amelyekkel nyomon követhető lenne az országon kívül feldolgozott orosz olaj eredete - állítja a Shell vezérigazgatója, Ben van Beurden.

A Business Insider beszámolója szerint ez azt jelenti, hogy az orosz nyersolajból finomított termékek, például a dízel vagy a kerozin, kikerülhetik a szankciókat.

A hét elején az EU az orosz olajimport tilalmát javasolta, ami több feszültséget kelt, többek között Magyarország is elutasítja az elképzelést.

A Shell vezetője szerint nem lehet azonosítani semmilyen nyersolajnak, köztük az orosznak eredetét, miután azt valahol máshol finomították és az adott ország termékeként értékesítik tovább.

Nem rendelkezünk olyan rendszerekkel sehol a világon, amelyekkel vissza tudnánk követni, hogy az a bizonyos molekula egy oroszországi geológiai képződményből származik-e - mondta újságíróknak a negyedéves eredménybeszámolót követő beszélgetés során."Ilyen nem létezik" - tette hozzá a Shell első embere.

Van Beurden megjegyzése hangsúlyozza, hogy a globális ellátási láncok bonyolultsága miatt nehézkes az orosz olaj elleni szankciók végrehajtása.

A szankciós intézkedések a közvetlenül Oroszországból származó üzemanyagokra, például a dízelolajra és a repülőgép-üzemanyagra vonatkoznak majd, de nem vonatkoznak az orosz nyersolajból máshol finomított termékekre.

Így tehát az orosz nyersolajjal táplált indiai finomítóból kikerülő gázolaj indiai gázolajnak minősül - mondta van Beurden, aki szerint nagyon nehéz visszakövetni, hogy pontosan mi tehát orosz eredetű, és mi nem.