Az orvosi képalkotói gépeket és diagnosztikai berendezéseket gyártó német vállalat hétfőn közölte, hogy adózás utáni nyeresége éves összevetésben 36 százalékkal, 507 millió euróra, bevétele pedig 12 százalékkal, 4 milliárd 142 millió euróra emelkedett a szeptember 30-án zárult negyedévben. Az összehasonlítható eladások növekedési üteme 8 százalékra rúgott. Elemzők 483 millió euró profitot és 5,5 százalékos összehasonlítható bevételnövekedést vártak.

Bernd Montag vezérigazgató kijelentette, hogy az erős évvégének köszönhetőn a vállalat meghaladta növekedési előrejelzését. A 2019-es pénzügyi évben az árbevétel 8,1 százalékkal, 14,5 milliárd euróra nőtt, az összehasonlítható eladások 6 százalékkal emelkedtek. Az adózás utáni nyereség 23,5 százalékkal, 1,58 milliárd euróra emelkedett. Az egy részvényre jutó nyereség higított értéke a negyedik negyedévben 0,50 centre, az év egészében pedig 1,57 euróra kúszott fel az egy évvel korábbi 37 centről, illetve 1,26 euróról.

A Siemens Healthineers korábban arra számított, hogy idén inkább 5, semmint 6 százalékkal emelkednek az összehasonlítható bevételek. Várakozásai szerint a 2020-as pénzügyi évben összehasonlítható bevételei 5-6 százalékkal nőnek, az egy részvényre jutó nyereség kiigazított értéke pedig 6-12 százalékkal emelkedik.

A vártnál jobb eredményekre megugrott a Siemens Healthineers árfolyama a frankfurti tőzsdén, eddigi napi és egyben történelmi csúcsán 42,27 eurón, 10,16 százalékos pluszban forgott kora délután.

A Healthineers és holland vetélytársa, a Philips arra számít, hogy az idősödő és egyre egészségtudatosabb lakosság nyomására a kórházak és klinikák még több drága egészségügyi berendezést vásárolnak, például MRI-készülékeket és diagnosztikai műszereket.

A Philips múlt héten közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésében ugyancsak erős növekedésről számolt be, ami annak volt köszönhető, hogy megugrott az orvosi diagnosztikai berendezések globális értékesítése. A vállalat ugyanakkor rontotta idei profitmarzs célját, egyebek között a vámtarifák emelkedésére hivatkozva.

A müncheni székhelyű Siemens Healthineers, amelynek piaci tőkeértéke meghaladja a 40 milliárd eurót, a diagnosztizálás és a terápiás kezelések terén alkalmazott technológiák, eszközök mellett digitális egészségügyi szolgáltatásokat és kórházfelügyeleti megoldásokat is fejleszt és értékesít. A Siemens AG német konszernről leválasztott egészségügyi részleget átfogó, 2017. december 1-jén alapított vállalat részvényeit tavaly márciusban vezették be a frankfurti tőzsdére 28 eurós árfolyamon.