A kedden közzétett, szakértői értékelés nélküli tanulmányt a Sinopharm BBIBP-CorV oltásának - a Kína által exportált két vezető koronavírus elleni vakcina egyikének - az omikron variáns elleni hatékonyságával kapcsolatos aggodalmak közepette hozták nyilvánosságra. Egy korábbi tanulmány szerint a BBIBP-CorV emlékeztető oltás gyengébb semlegesítő hatást fejtett ki az új variáns ellen, mint egy régebbi, a közép-kínai Vuhan városból származó koronavírustörzs ellen. 

A Sinopharm NVSI-06-07 fehérjealapú vakcinája, amelyet decemberben az Egyesült Arab Emírségekben emlékeztetőként sürgősségi használatra engedélyeztek, más technológiát alkalmaz, mint a BBIBP-CorV oltás, amely a koronavírus inaktivált formáját tartalmazza - írja a Reuters.

A mostani adatok szerint a 192 egészséges felnőtt között, akiket két BBIBP-CorV-dózissal oltottak be hat hónapja vagy annál hosszabb ideje jóval kisebb volt az omikron elleni semlegesítő antitestek szintje, mint akik később kaptak NVSI-06-07 emlékeztetőt. Utóbbi beadása után "szignifikánsan magasabb" volt a védettség a variánssal szemben, mint azoknál, akik a BBIBP-CorV harmadik dózisát kapták.

Az antitest-alapú eredmények eltérnek a hatékonysági értékektől, amelyek arról szólnak, hogy a BBIBP-CorV oltást követő NVSI-06-07 emlékeztető oltás mennyire védi meg az embereket az új vírusváltozat okozta betegségtől.

A tanulmány szerzői, köztük a Sinopharm gyártója és az Abu Dhabiban található Sheikh Khalifa Medical City kutatói arra figyelmeztettek, hogy továbbra sem világos, hogy az NVSI-06-07 emlékeztető hatása meddig tart.

Magyarországon a Sinopharm két dózisával főként időseket oltottak a tavaszi oltókampány alatt. Több mint 2,2 millió oltást adtak be a készítményből az ECDC adatbázisa szerint.