Faramuci helyzetben találta magát a China National Pharmaceutical Group a Fülöp-szigeteken, ahol egyelőre nem rendelkezik engedéllyel, hogy Sinopharm-vakcináját alkalmazzák a helyi lakosságon. Közben viszont a - Manilla Times beszámolója szerint - Binondóban, a főváros egy kínaiak által lakott negyedében már megjelentek hamisítványok a készítményből, amik elméletileg egy helyi gyárban készülhettek, de Kínából is becsempészhették őket. Egyelőre annyit tudni, hogy a kínaiak azonosították a forrást és be is záratták azt.

A hamisítványok miatt viszont a Rodrigo Duterte vezette kormány a felelősséget a kínai cégnek kell vállalnia, főként azért is, mert azok mellékhatásokat okoztak azoknak, akik beadták.

Még februárban kértek a Magyarországon már alkalmazott és közel 600 ezer embernek beadott Sinopharm-vakcinák veszélyhelyzeti alkalmazására engedélyt a Fülöp-szigeteken, viszont most a manillai vezetés szkeptikus, hogy ezt megadják. Az ügyben egyeztettek a kínai nagykövettel is, a jövőben is rajtuk keresztül folytatják a tárgyalásokat. 

Közben viszont az elnök saját biztonsági szolgálatának több tagja már kapott a készítményből.

Srí Lanka egyelőre nem engedi

Egészen más problémái vannak a cégnek Srí Lankán: a Sinopharm-vakcinákat egészen addig nem használják a Srí Lanka-i embereken, amíg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyja sürgősségi felhasználásra - közölte a colombói kormány egészségügyminisztere. 

Pavithra Wanniarachchi parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy a WHO ajánlása után a helyi hatóságok engedélyeztetésével kezdik csak el használni. Hangsúlyozta, hogy az oltás biztonságosságáról a Fertőző Betegségek Bizottsága és az NMRA dönt.

"A vakcinát addig nem használják a nép oltására, amíg biztonságosságát nem garantálják" - mondta Wanniarachchi. A készítményt az országban egyébként már használják: de csak az ott élő kínai állampolgárok kaphatják meg, ezt hétfőn meg is kezdték a helyi MNAFN beszámolója szerint.

Addig viszont raktárban marad a múlt héten adományként kapott 600 ezer dózisnyi vakcina nagy része, amíg a helyi hatóságok nem találják biztonságosnak. Az egészségügyi miniszter szerint az oltás 2023-ig eltartható.

A WHO engedélye nem biztos, hogy sokáig várat még magára: a Sinopharm és a Sinovac kínai gyógyszergyárak április 1-én benyújtották a Covid-19 elleni védőoltásuk hatásosságáról tanúskodó adatokat, amelyek megfelelhetnek az Egészségügyi Világszervezet által követelt kritériumoknak. 

Közben az Egyesült Arab Emírségekben és Szerbiában - valamint maga a gyártó is - azt vizsgálják, hogy milyen esetekben lehet szükséges egy harmadik ismétlő dózis is a készítményből. Több esetben ugyanis azt tapasztalták, hogy semmilyen antitest-termelődés nem indul be a szervezetben a vakcinától. Szerbiában azt tapasztalták eddig, hogy a 65 éves férfiaknál gyakoribb ez a jelenség.