A tatabányai gyárban ultravékony rézfóliát állítanak majd elő európai akkumulátorgyártók számára.

Pár nappal korábban az az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelentette be, hogy 28 millió dollár kölcsönt nyújt a beruházáshoz.

A magyar kormány már korábban is nyújtott pénzügyi támogatást a cégnek, akkor az 1-es számú üzem fejlesztésére kaptak 15,9 millió dollárt.

A cég terméke a rézfólia, amelyből egy elektromos autóban nagyjából 32 kilogrammot használnak fel. A cég Európában 2026-ra mintegy évi 100 ezer tonna rézfóliát szeretne előállítani.

A Solus egyik vezetője szerint a vállalat azért tudta elnyerni ezeket a kormányzati támogatásokat, mert az egyetlen rézfóliagyártó Európában és mert jó a kapcsolatuk a magyar kormánnyal - írja a The Korea Herald.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még decemberben beszélt arról, hogy óriási támogatást adnak a dél-koreai  EcoPro vállalatnak, amely Debrecenben elektromos autó akkumulátorához szükséges katódgyártásra alkalmas üzemet létesít. A támogatás akkora, hogy uniós jóváhagyásra is szükség van - írta korábban a Portfolio.

A miniszter egyeztetett a Bumchun, az Inzi Controls és a Solus Advanced Materials vállalatokkal, mindhárom cég beruházásokat jelent be itthon.