Kitiltja az alkoholt a stadionokból Katar, mindössze két nappal a foci-világbajnokság kezdete előtt, felrúgva ezzel a Anheuser-Busch InBevvel kötött megállapodást, miszerint a multinacionális sörgyártó termékeit értékesíthetik az eseményen – írja a Bloomberg.

Eredetileg az idei világbajnokságot szervező katari Legfelsőbb Szállítási és Hagyományőrző Bizottság azt ígérte, a stadionokon kívül a kijelölt rajongói zónákban – legkorábban három órával a meccsek kezdete előtt, legkésőbb a meccsek vége után egy órával –, a stadionokon belül pedig a vendéglátó területeken lehetett volna fogyasztani.

Az AB InBev részéről egyébként már az eredeti tervek is kompromisszumot jelentettek, miután a cég 75 millió dollárt fizetett a FIFA-nak azért, hogy az esemény kizárólagos sörbeszállítója lehessen.

A szurkolói zónákban azért lesz sör

A FIFA megerősítette, végül csak a stadionokon kívüli rajongói zónákban lesz engedélyezett az alkoholfogyasztás, amiért "az AB InBev megértését köszönik". A sörgyártó korábban azt mondta, igyekeznek "olyan légkört teremteni, ami tiszteletben tartja a katari kultúrát és hagyományokat, miközben elérhetővé teszik az alkoholt azoknak, akik igénylik".

Az idei foci-vb rendezése körül egyébként már eddig is sok volt a botrány és a nézeteltérés, az esemény időzítésétől kezdve a bevándorló munkások kezeléséig. De problémákat okozhat többek között az is, hogy a világbajnokságra érkező szurkolók öltözete megfelel-e a helyi normáknak.