A General Motors 13,4 milliárd dollár hiteltámogatásra már igéretet kapott, ám további segítséget kérhet azután, hogy decemberben 18 milliárd dolláros igényt jelentett be. Az autógyár a romló gazdasági körülményekre hivatkozva hozakodhat elő a támogatási igénnyel az ügyhöz közelálló forrás szerint. A Chrysler pedig a januárban megkapott 4 milliárd dolláron fölül újabb, legalább 3 milliárd dolláros segítséget kérhet bejelentése szerint.

A GM vezetősége hétfőn igyekezett letisztázni a körülbelül 100 oldalas jelentést, és az autóipari szakszervezettel még késő este is egyeztettek. A General Motorsnak és a Chryslernek arról kell beszámolnia, hogy sikerült-e megnyerni maguknak újabb hitelezőket, és hogy meg tudtak-e állapodni a szakszervezetekkel a készpénz helyett adandó részvények ügyéről. Ezen kívül a jövőbeli modellek környezetbarát technológiájáról is garanciákat kell adniuk.

A General Motors a múlt héten jelentette be, hogy 73 ezer alkalmazottjából megválik 10 ezertől, és a maradók bérét is csökkenti. A két autógyár kereskedői hálózatát is több mint 25 százalékkal redukálná.


Ezen kívül a GM a vállalati adósságok átváltása ügyében kötvényeseivel is tárgyal, akik részvételük esetén nagyobb biztonságot és egyéb előnyöket érhetnének el. A GM-nek 27,5 milliárd dollárnyi fedezetlen állami adósságait kétharmadával kellene csökkentenie a kormány feltételei értelmében. Szó van európai gyárak bezárásáról és még értékesíthető vagyonelemek eladásáról is.


A jelentést Timothy Geithner pénzügyminiszter mellett Lawrance Summers, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója és egy új autóipari munkacsoport fogja értékelni, amelyet a Bush adminisztráció egyszemélyes felügyelői intézménye helyett hozott létre az új kormány.

A GM kedden várhatóan újabb 4 milliárd dollárhoz jut értesülések szerint. A kormány akkor tud több pénzt adni az autógyáraknak, ha azok demonstrálni tudják kölcsönvisszafizetési képességüket - jelentette be az amerikai pénzügyminiszter az elmúlt hét elején.
QP | Quality Placement