Az Európai Bizottság 2015 októberében illegális állami támogatásnak minősítette azon adókedvezményeket, amelyeket Luxemburg nyújtott a Fiatnak, Hollandia pedig a Starbucksnak, és elrendelte a becslései szerint 20-30 millió euró elmaradt adó visszafizettetését.

Később a két ország és a két vállalat fellebbezett az európai uniós versenyhatóságként eljáró intézmény határozata ellen.

A luxembourgi székhelyű törvényszék keddi ítéletében a Starbucks keresetének helyt adott, a Fiatét viszont elutasította.

A bírák megállapították, hogy a Fiat a valódinál lényegesen alacsonyabb adóalap után fizetett, míg a másik ügyben arra jutottak, hogy a brüsszeli testületnek nem sikerült bizonyítania, hogy a Starbucks tisztességtelen versenyelőnyben részesült volna.

Az ítéletek ellen két hónapon belül még fellebbezés nyújtható be.

"Tisztességesen kell adóznia minden vállalatnak, legyen kicsi vagy nagy, multinacionális vagy nem" - hangsúlyozta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos, és üdvözölte, hogy a bíróság jóváhagyta azt a megközelítést, amelynek alapján az állami támogatásra vonatkozó szabályokat is vizsgálják az ilyen adóügyekben.

A Starbucks esetén a pörköléssel és a kávézók ellátásával foglalkozó részlegéről volt szó, a Fiatnál pedig a hozzá tartozó pénzintézet, a Fiat Finance and Trade érintett. Az Európai Bizottság annak idején leszögezte: nem törvénybe ütközőek az ilyen egyezségek, ám ebben a két konkrét esetben a luxemburgi és a holland adóhatóság olyan döntéseket hozott, amelyekkel külön, ezen két vállalat számára mesterségesen alacsonyan tartották a fizetendő adó mértékét.

Tiltott állami támogatás miatt a legnagyobb bírságot eddig az Apple amerikai informatikai óriáscégre szabta ki az Európai Bizottság, amelynek mintegy 13 milliárd eurót kellene visszafizetnie Írországnak. Az ügyben ugyancsak fellebbeztek, amelyet nemrég tárgyalt az uniós bírói testület. Ítélet később várható.