Elemzők szerint az Apple első emberének bejelentései nem voltak váratlanok, Jobs nyilvános szereplése azonban annál kellemesebb meglepetés volt. A figyelem központjában nem annyira a termékfejlesztések, mint inkább maga Jobs állt.

A San Franciscói rendezvényen Jobs lerántotta a leplet az új, olcsóbb, s immár videokamerával is rendelkező iPod Nanóról, emellett bemutatta az iTunes új verzióját és az iPhone-ra szánt szoftverfrissítéseket is.

Némi csalódást jelentett, hogy az Apple érintőképernyős netbookjáról egyáltalán nem esett szó: a világszerte komoly várakozásokkal övezett eszköz fejlesztését a cég soha nem erősítette meg hivatalosan. Egyes elemzők szerint erre a bejelentésre akár 2010-ig is várni kell majd.

A részvényesek mindenesetre arra számítanak, hogy az iPadként is emlegetett, elsősorban multimédiás alkalmazásokra és internetezésre szánt eszköz lehet az Apple Inc. jövőbeni növekedésének új motorja. Piaci szakértők szerint a készülék ezer dollár körüli áron kerülhet majd a boltokba.

A szerdai előadáson Steve Jobs közölte, hogy az iPod-család több tagját is olcsóbban árulják majd: a Touch verzió például 199 dollárért lesz kapható. Az új Nanót videókamerával, FM-rádió és lépésszámláló funkcióval és az eddigieknél nagyobb képernyővel turbózzák fel.

Az Apple Inc. mindeddig több mint 100 millió iPod Nanót, 30 millió iPhone-t és 20 millió érintőképernyős készüléket adott el. Elemzők szerint a nagy kérdés az Apple számára az utolsó negyedévben az lesz, hogy milyen tartalékok maradtak a megcélzott vásárlóközönségénél, illetve pontosan milyen vevői réteget céloz meg az Apple az év hátralévő részében.

Az Apple-részvények jegyzése éves csúcsot döntött a Nasdaq-on, majd egy százalékos mínuszba ereszkedett: piaci szakértők szerint a kurzus meglehetősen furcsa mozgásából nem kell messzemenő következtetéseket levonni, egyszerű profitmentésről lehet szó, ugyanis a Jobs szereplését megelőző napokban erőteljes menetelésbe kezdett az árfolyam.

Az Apple társalapítója június végén kezdett újra dolgozni, miután hasnyálmirigyrákja miatt több mint fél évre visszavonult a napi munkától. Egyes elemzők szerint azonban már csak idő kérdése, hogy Jobs mikor adja át a stafétát utódjának.